Annons
X
Annons
X

Åkessons nolltolerans är dömd att misslyckas

BRÄNNPUNKT | SD

Nu har alltså Erik Almqvist fått lämna sina uppdrag som ekonomisk-politisk talesperson och ledamot av Sverigedemokraternas verkställande utskott. Gott så, men han borde självklart lämna sin riksdagsplats.

Även Kent Ekeroth, som filmade händelsen den där sommarnatten och inte ingrep mot Almqvist utan tvärtemot hejade på, borde självklart förlora sina uppdrag i Sverigedemokraterna och även han lämna sin riksdagsplats. Det hade utan tvekan skett i alla andra partier.

Ambitionen om nolltolerans som Jimmie Åkesson uttalat är ett omöjligt uppdrag. Antingen krävs det dubbla måttstockar, där lokala företrädare i partiets utkanter utesluts som symbolfall, eller så skulle en väldigt stor majoritet av partiet – även i partitoppen – behöva uteslutas. Om det är nolltolerans mot att öppet och för tydligt visa sin rasism som Åkesson egentligen eftersträvar är det också ett projekt dömt att misslyckas. Om något är så inpräntat i partimedlemmarnas världsuppfattning kommer det komma upp till ytan – förr eller senare.

Annons
X

Jimmie Åkesson brukar påstå att uppmärksammade och uppenbara fall av rasism och kvinnohat i partiet är undantag. Frågan är bara hur många enskilda fall och undantag det krävs innan det har blivit en regel.

Jag skulle snarare säga att sverigedemokrater som inte tänker, uttalar sig eller agerar rasistiskt är enskilda undantag från det utpräglat rasistiska partiet. Sverigedemokraterna är ett parti som har rötterna i rasistiska och nazistiska rörelser. Även om de har tagit på sig kostymer och lyckats tvätta bort en del av de värsta uttrycken för sin rasism kommer de inte ifrån att de är ett parti vars hela livslust och drivkraft är hatet och rädslan för de som de ser som ”osvenska”

BJÖRN LINDGREN

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  språkrör Grön Ungdom

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X