Annons

Åkesson vin åter tillbaka till familjen

Åkesson vin köps nu tillbaka in i familjeföretaget sedan Spendrups valt att inte utnyttja sin option att köpa bolaget. Ägaren Anders Åkesson har tröttnat och söker sig till sydligare breddgrader för att odla vindruvor.

Under strecket
Publicerad

För fyra år sedan gick de skilda vägar. Nu går Åkesson tillbaka till Kivik. Foto: Stefan Gustavsson - Jag är den typ av människa som vill bygga upp saker och jag känner att det inte är så mycket mer att göra för Åkesson vin. Det är redan ett starkt varumärke, säger Anders Åkesson. I stället ska Anders Åkesson engagera sig i vinodling och vinproduktion i Sydeuropa. Han tänker satsa på lite dyrare viner än Åkesson-sortimentet avslöjar han.

Kiviks musteri och Åkesson vin är familjeföretag som funnits i släkten Åkesson i flera generationer tillbaka. Kiviks musteri är specialiserat på produktion av bland annat cider, fruktsoppor och krämer, medan Åkesson är ett rent vinföretag. Vid generationsskiftet för fyra år sedan, när Anders Åkessons tog över Åkesson vin, delade syskonen Bengt Åkesson och Kristina Levinsson samtidigt Kiviks musteri mellan sig. Men bara något år senare beslutade sig Anders Åkesson för att sälja. Då var Spendrups den självklara köparen eftersom de tagit över distribution, försäljning och fakturering för Åkesson vin och samtidigt gått in som delägare till 9 procent. Genom ytterligare en option hade Spendrups möjlighet att köpa resten av Åkesson vin men avböjde. Då gick det syskonägda Kiviks musteri in som köpare. Hopslagna blir bolagen en av Sveriges tio största vinaktörer. Sammanslagningen kommer i dagsläget inte medföra några konkreta förändringar i produktionen. Tillsammans får de en omsättning på 460 miljoner kronor och sysselsätter drygt 100 personer.

Annons
Annons
Annons