Annons

Annie Reuterskiöld:Åkesson vill att SD blir färre för att kunna växa

Enda sättet för Sverigedemokraterna att komma in i värmen bland riksdagspartierna är att vinna så många mandat som möjligt. För att locka fler väljare låter Jimmie Åkesson Kent Ekeroth gå och ser lugnt på när öppet rasistiska medlemmar byter parti.

Under strecket
Publicerad

Jimmie Åkesson håller tal.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 4

Kent Ekeroth.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 2 av 4

SD håller valkonferens.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 3 av 4

Gustav Kasselstrand.

Foto: Erik Simander/TT Bild 4 av 4

Jimmie Åkesson håller tal.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN Bild 1 av 2

Kent Ekeroth.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 2 av 2
Jimmie Åkesson håller tal.
Jimmie Åkesson håller tal. Foto: Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför petades Kent Ekeroth från SD:s riksdagsgrupp?

Kent Ekeroth.
Kent Ekeroth. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Partiledaren Jimmie Åkesson har under flera års tid varit tydlig med att han vill rensa upp i partiet och jobba på en mer trovärdig roll som samarbetsparti för att nå inflytande i riksdagen. Efter en rad skandaler har Kent Ekeroth blivit mer en belastning än något annat.

Trots att Kent Ekeroth friades i hovrätten sent förra året, för ringa misshandel i samband med ett nattklubbsbråk, var förtroendet för Ekeroth enligt SD:s partiledning förbrukat. Men att Kent Ekeroth inte tar plats på riksdagslistan behöver inte betyda att inflytandet i partiet är slut.

Annons
Annons

SD håller valkonferens.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT Bild 1 av 1

Planerna är enligt honom själv att flytta till Ungern, där också tidigare SD-toppen Erik Almqvist bor. Partikollegan flyttade sedan filmen där de båda politikerna går runt på stan med järnrör blev känd, och har fortsatt kontakt med partiet i en rådgivande roll. Enligt Expressen är Almqvist medregistrerad på Kent Ekeroths nybildade bolag ALTM Consulting i Ungern - som förvaltare.

Flera kända namn byts ut - kan det innebära någon risk för Jimmie Åkesson?

SD håller valkonferens.
SD håller valkonferens. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inför SD:s valkonferens har det varit mer oroligt än vanligt i partiet. Att en alternativ riksdagslista tagits fram jämte valberedningens förslag hör inte till vanligheterna. Sverigedemokraterna har en uttalat mer centralstyrd organisation, och process för att vaska fram vilka ledamöter som sitter i riksdagen, jämfört med andra partier. Men i år har fler i lokala distrikt än vanligt klagat på odemokratiskt förfarande och toppstyrning.

Strax före valkonferensen publicerades en videofilm med flera SD-politiker i Motala som klippte sina medlemskort i protest mot att man känt sig överkörd av valberedningen. Under valkonferensen klev många upp i talarstolen och argumenterade för att låta bland annat Kent Ekeroth och Mikael Jansson vara kvar i riksdagen, men valberedningens förslag vann ändå omröstningen övertygande med 119 röster mot 52 för den alternativa lösningen.

Annons
Annons

Gustav Kasselstrand.

Foto: Erik Simander/TT Bild 1 av 1

Möjligheten finns nu att missnöjda SD-politiker i stället söker sig till nybildade utbrytargruppen Alternativ för Sverige, som till stor del består av redan uteslutna SD-medlemmar.

Utgör Alternativ för Sverige något hot mot SD?

Gustav Kasselstrand.
Gustav Kasselstrand. Foto: Erik Simander/TT

I dagsläget är det svårt att se att Gustav Kasselstrands nybildade parti oroar Jimmie Åkesson. Att det mer radikala alternativet har lyckats locka över SD-riksdagsledamoten Olle Felten tas med ro, likaså ett antal missnöjda medlemmar byter parti. ”Ibland måste man bli färre för att bli fler” sa partiledaren när SD uteslöt ett antal personer efter avslöjanden om rasistiska uttalanden redan 2015. En fras som återanvänds när Alternativ för Sverige (AFS) konkurrerar om väljarna.

En internationell utblick kan också lugna SD:s partiledning. Ingenstans har den här typen av utbrytargrupp lyckats ta någon ansenlig mängd väljare, utan i stället ätits upp av sin större föregångare. Undantaget är Finlands Sannfinländarna, men där handlade det mer om en faktiskt delning av partiet. Tvärtom kan Alternativ för Sverige vara gynnsamt för SD i en valrörelse, som för Åkesson kommer att handla mycket om att komma in i värmen. Ställt mot det markant radikalare AFS kan SD framstå som det moderata alternativet för invandringskritiska väljare.

Men för att lyckas få inflytande hos de andra riksdagspartierna finns bara ett framgångsrecept, att vinna så många mandat som möjligt i riksdagen. Möjligen kan Alternativ för Sverige bromsa upp jakten på fler väljare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons