Åkesson: Våra arkiv är öppna för forskning

Vid Sverigedemokraternas landsdagar omvaldes Jimmie Åkesson som partiledare. Det innebär att han nu har varit partiledare i över 16 år, första gången han valdes till ordförande var 2005.
Vid Sverigedemokraternas landsdagar omvaldes Jimmie Åkesson som partiledare. Det innebär att han nu har varit partiledare i över 16 år, första gången han valdes till ordförande var 2005. Foto: Tommy Pedersen/TT

Innan valet hoppas Sverigedemokraterna kunna presentera resultat från en vitbok om partiets rötter i nazismen. Den ännu okände forskaren ska ha fritt mandat och partiet öppnar upp sitt arkiv även för andra forskare.

Publicerad
Annons

Sedan 2014 har många väntat på att vitboken om partiets rötter i nazismen ska komma, och tidigare i november berättade Jimmie Åkesson i SVT:s 30 minuter att den nu kan bli av.

Förhoppningen, enligt riksdagsledamoten Martin Kinnunen som håller i projektet internt, är att kunna presentera åtminstone en delrapport innan valet. Partiet har nått en överenskommelse med en forskare, och direktiven är att producera en ”akademiskt trovärdig produkt” som ska täcka tiden från att partiet bildades 1988 till riksdagsinträdet 2010.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons