Annons
X
Annons
X

Åkesson: ”Syftet är väl att förnedra”

Kvinnan som attackerade Jimmie Åkesson med en tårta hade planerat aktionen en tid. SD-ledaren förvånades över attacken, och tror att den kommer påverka hur han agerar i möten med allmänheten framöver.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blev ”mest förvånad” över den tårtning han utsattes för under en boksignering på Södermalm i Stockholm. Men händelsen är ytterst ”ett slag mot demokratin”, anser han.

– Att få en tårta i ansiktet låter inte så farligt, och det är säkert många som skrattar åt det och tycker att det är lite skoj. Syftet är väl att förnedra på något sätt, säger Jimmie Åkesson, som befarar att tårtningen kommer att påverka hans agerande framöver.

– Resultatet blir nog tyvärr att man kanske tar ett steg tillbaka, medvetet eller omedvetet.

Annons
X

Att signera böcker just på Nytorget – en plats där SD har få anhängare – var ett medvetet val, berättar Jimmie Åkesson.

– Jag hade kanske förväntat mig en del möten med hipsters och lattemammor och sådant. Men inte de här fågelskrämmorna som skränade och skrek.

Jimmie Åkesson har inte hunnit analysera hur personskyddet fungerade, men riktar ingen kritik mot att Säpo inte lyckades stoppa tårtningen.

– Den här kvinnan, som jag förstår nu är en utpräglad vänsterextremist och aktivist i den här typen av autonoma grupper, stämmer kanske inte riktigt in på bilden man har av en tänkbar attentatsman. Det är väl därför det kan ske, kanske.

Däremot är SD-ledaren ”starkt kritisk” mot ordningspolisen. Jimmie Åkesson ville återuppta signeringen av böcker efter tårtningen, men polisen kunde inte garantera säkerheten.

– Man klarade inte av att hantera situationen, vilket jag tycker är mycket märkligt, med tanke på hur många gånger det har hänt tidigare, både i Stockholm och andra delar av landet, att möten störs ut och att vi inte kan återuppta dem. Man borde ha lärt sig.

Den 60-åriga kvinna som anföll Åkesson hade planerat tårtattacken sedan hon först hörde att Åkesson skulle tala på Nytorget.

– Jag började fundera på om det var möjligt att göra något, säger hon till Aftonbladet.

Kvinnan säger till tidningen att hon ”hatar rasister och fascism och Sverigedemokraterna är ett neofacistiskt parti”.

– Jag är inte någon tonåring direkt och föddes inte långt efter andra världskriget. Jag växte upp i en politisk miljö och fick lära mig tidigt om nazism och fascism och vad det innebär, säger hon.

60-årig kvinna: Därför kastade jag tårtan svd.se
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X