Annons
X
Annons
X

Åkesson: Schweiz ett föredöme

Invandrarfientliga partier i Europa hyllar den schweiziska folkomröstningen vars utfall blev att EU-invandringen ska begränsas genom att omförhandla landets avtal med EU. Jimmie Åkesson (SD) kallar Schweiz modell ”ett föredöme” och att skepsis mot den fria rörligheten är en intressant tendens.

Jimmie Åkesson (SD) säger att Sverige skulle må bra av en omförhandling.
Jimmie Åkesson (SD) säger att Sverige skulle må bra av en omförhandling. Foto: TT

Schweiz folkomröstning om avtalet med EU skulle omförhandlas för att begränsa den fria rörligheten i söndags slutade med att sidan som var för begränsad rörlighet vann med 50,3 procent.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar modellen att hålla folkomröstning i frågan för ”ett föredöme”.

– Överhuvudtaget tilltalar mig inslaget av direktdemokrati, men också vi har länge krävt liknande omröstningar om invandringen i Sverige, framför allt på lokal nivå, så det tycker vi är väldigt bra så klart, säger han till SvD.

Annons
X

Det är klart att någonstans är det bra att vi kan röra oss fritt över gränserna men det ställer till problem.
Jimmie Åkesson

Jimmie Åkesson säger att SD går både till EU- och riksdagsvalet på att omförhandla Sveriges EU-medlemskap och att den fria rörligheten är en viktig del av det.

– Det är klart att någonstans är det bra att vi kan röra oss fritt över gränserna men det ställer till problem när vi har så olika modeller för arbetsmarknaden. Sverige skulle också må bra av en omförhandling, säger Jimmie Åkesson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han framhåller att det ännu är oklart vilka konsekvenser folkomröstningen kommer att få.

  – Men jag tycker att det är en intressent tendens generellt till att det finns en skepsis gentemot den här fria rörligheten, och det tycker jag är bra.

  Runt om i Europa har invandrarfientliga partier som franska Nationella fronten, Italienska Lega Nord och FPÖ i Österrike uttryckt glädje över valresultatet.

  – Det här är underbara nyheter för nationell suveränitet och frihetsälskare i hela Europa, säger ledaren för brittiska UK Independence Party (UKIP) Nigel Farage, som själv sitter i EU-parlamentet, enligt TT.

  Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) tonar dock ner betydelsen av resultatet, även om han kallar det ”illavarslande”. Han tror inte att det ger vind i seglen för högerpopulister i Europa.

  EU-kommissionären Cecilia Malmström och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) påpekar att det blir svårt för Schweiz att bryta ut delar ur avtalet för omförhandling.

  – Det avtal Schweiz har med EU är ett helhetsavtal. Det går inte att bara plocka ut vissa delar, utan att tro att det får effekter, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström till TT.

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson (SD) säger att Sverige skulle må bra av en omförhandling.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X