Annons
X
Annons
X

Åkesson prisar blockpolitiken

En bestående blockpolitik kan ge Sverigedemokraterna mer makt efter nästa val.

– Vår målsättning är att få så mycket inflytande som möjligt i våra profilfrågor, säger partiledaren Jimmie Åkesson i en
intervju med Dagens Industri i dag.

SD-ledaren Jimmie Åkesson.
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Trots Socialdemokraternas partiordförande Stefan Löfvens utspel i förra veckan om att han kan tänka sig att bilda en regering över blockgränsen, ser blockpolitiken i Sverige ut att bestå även efter nästa års val. Från Alliansens ledare, där framför allt Centern och Folkpartiet nämndes som tänkbara koalitionspartners till S blev det kalla handen.

Ett politiskt landskap med två tydliga block, men utan någon majoritet, skulle ge Sverigedemokraterna, som den senaste tiden legat stadigt runt 10 procent i opinionsmätningarna, en vågmästarroll.

Trots att båda sidor är tydliga med att man inte vill ge SD inflytande kan just det blir resultatet, tror SD-ledaren Jimmie Åkesson

Annons
X

– Vi är beroende av att blockpolitiken består i någon mening för att få den här vågmästarpositionen. Och oavsett vad andra säger verkar blockpolitiken vara väldigt tydlig, säger han till Dagens Industri.

Han är också tydlig med att han ska försöka utnyttja positionen om han får den.

– Om vi aktivt vill släppa fram en regering får vi se. Det beror på vad vi får tillbaka. Vi stänger inga dörrar och utesluter ingenting. Vår målsättning är att få så mycket inflytande som möjligt i våra profilfrågor och då får vi spela med det vi har, säger Åkesson.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Jimmie Åkesson har Sverigedemokraternas tid i riksdagen hittills varit lyckad. Han håller inte med om att de övriga partierna har lyckats isolera SD, vilket en extern bedömare som DI har pratat med anser. Som exempel på detta pekar Åkesson ut att en samlad opposition ser ut att sätta stopp för regeringens förslag om en höjd brytpunkt för statlig skatt.

  – Det verkar vara så att det är vårt förslag som går igenom. Det är den tyngsta segern. Det är uppenbart att Socialdemokraterna har anpassat sig och förhållit sig till vår politik, säger Åkesson.

  I intervjun kommenterar Åkesson också det faktum att var sjätte SD-plats i landets kommuner i dag står tom eller är besatt av en politisk vilde, att 54 personer har kastats ut ur partiet under den här mandatperioden och att skandalerna inom partiet har avlöst varandra. Senast i veckan när det uppdagades att vice partiledare Jonas Åkerlund uttalat sig grovt rasistiskt i SD:s lokalradio 2002.

  Jimmie Åkesson har varit tydlig med att partiets ska ha nolltolerans mot rasism säger att det är en nyckelfråga att partiet får ordning på sina medlemmar.

  – Politik är en förtroendefråga. Vi jobbar med att bygga förtroende hos människor. Det kan man inte göra om man inte har en väldigt tydlig enhetlig linje och om man inte håller på vissa grundläggande principer. Det försöker jag göra så gott jag kan, säger han.

  Tårtattacken mot Åkesson inte den första svd.se Tårtattacken mot Åkesson inte den första svd.se
  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Jimmie Åkesson.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X