Annons
X
Annons
X

Åkesson pressas från flera håll

På två dagar har två av Sverigedemokraternas absoluta toppnamn tvingats lämna sina uppdrag. Ett mardrömsscenario för vilken partiledare som helst. Samtidigt pressas Jimmie Åkesson dessutom av kritik från ungdomsförbundet SDU.

Jimmie Åkesson mötte pressen på torsdagen efter filmavslöjandet.
Jimmie Åkesson mötte pressen på torsdagen efter filmavslöjandet. Foto: SCANPIX

Detta är inte första gången som moderpartiet och ungdomsförbundet är i konflikt med varandra. Orsakerna är flera men en viktig punkt är att ungdomsförbundet med ordförande Gustav Kasselstrand tagit ställning för palestiniernas rätt till en egen stat.

Detta ogillas av de inom partiet som bygger mycket av sin retorik på att kritisera islam och muslimer. Den mest framträdande i den senare gruppen är Kent Ekeroth, som nu alltså tvingas ta time out från sina uppdrag för partiet på grund av den film som läckts till Expressen.

Det var en märkbart irriterad Jimmie Åkesson som mitt under pågående kris tvingades svara på frågor kring att Gustav Kasselstrand och Villiam Hahne, ordförande respektive vice ordförande i SDU, i dag går ut och kritiserar partiledningens beslut att tvinga bort Erik Almqvist från sina uppdrag i partiet. Detta genom en artikel på DN-debatt på nätet.

Annons
X

– Jag tycker att det är djupt beklagligt att vi inte kan stå enade kring detta, sa Jimmie Åkesson vid en pressträff.

Camilla Rågfors, avhoppad före detta styrelsemedlem i Sverigedemokraterna i Värmland, är dock inte förvånad över SDU:arnas debattartikel. Det som sker är en maktkamp inte olik den när Jimmie Åkesson själv tog sig uppåt i partiet menar hon.

– Jag vill inte säga att SDU-ledningen ligger bakom den läckta filmen och alltihop. Det kan vara en enskild individ. Men de är inte sena att greppa chansen som uppstår, säger Camilla Rågfors som trots att hon lämnade Sverigedemokraterna 2011 säger sig ha kvar flera kontakter med insyn i partiet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt henne är Gustav Kasselstrand en person med högre ambitioner än SDU och han har starkt stöd inom den falang i Sverigedemokraterna som består av konservativa nationalister. De tillhör kärntrupperna och drogs till Sverigedemokraterna för att att kunna diskutera utan ”politiskt korrekta” pekpinnar. Camilla Rågfors menar att många av dessa nu börjar få svårt att känna sig hemma i partiet sedan Jimmie Åkesson infört sin ”nolltolerans” mot rasism och kastat ut många av dem som inte hållit sig till de nya spelreglerna.

  Jimmie Åkessons ambitioner har varit en mjukare framtoning, socialkonservatism och att bredda partiet för att växa.

  – Det är helt rätt, jag tycker det är bra att han gör det. Men jag tror inte att det är möjligt med en sådan förändring i längden för även om SD får elva procent i den senaste mätningen så består inte partiet av de elva procenten. Det är folk som varit med länge som nu undrar vad de egentligen får säga och tycka utan att det blir de som ryker nästa gång, säger Camilla Rågfors.

  Detta är dessa partimedlemmar som Gustav Kasselstrand och Villiam Hahne nu försöker samla upp bakom sig menar hon.

  – Jag tror att det här kan bli ett större problem för Åkesson än man kanske tror. Kasselstrand är duktig och han spelar ju ut Åkesson i och med den här artikeln i dag, säger Camilla Rågfors.

  SD-toppar tog till järnrör – se klippet

  TV: Ekeroth knuffar ung kvinna

  Se filmen som fick Almqvist att avgå:

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson mötte pressen på torsdagen efter filmavslöjandet.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X