Annons
X
Annons
X

Åkesson portas från Nobelfesten igen

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson bjuds inte till Nobelfesten. Det är fjärde året i rad han får nobben av Nobelstiftelsen.

– Jimmie ligger inte hemma och gråter för det, säger hans pressekreterare Linus Bylund till SvD.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får inte gå på Nobelfesten i år heller.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får inte gå på Nobelfesten i år heller. Foto: SVD

JImmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, har inte bjudits sedan partiet tog plats i riksdagen 2010.

Och inte heller i år är han välkommen, enligt Annika Pontikis, informationsansvarig på Nobelstiftelsen.

– Vi kan bara säga att det har att göra med att det var ett beslut som styrelsen fattade 2010 och det beslutet har inte omprövats. Det finns ingen ny förklaring. Mot bakgrund av att stiftelsen är privat så beslutar vi själva vilka vi vill bjuda in, säger Annika Pontikis till SvD.

Annons
X

Förklaringen finns i
Alfred Nobels testamente, menar stiftelsen.

– Man tyckte att den passage i Alfred Nobels testamente om att inte fästa sig vid nationstillhörighet angav en ton som gjord att det var ett rimligt beslut.

Passagen lyder:

”Det är min uttryckliga vilja att vid prisutdelningarne intet afseende fästes vid någon slags nationalitetstillhörighet sålunda att den värdigaste erhåller priset, antingen han är Skandinav eller ej.”

Samtliga andra sju partiledare har bjudits in och tackat ja.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson sträckte i en
intervju i Svenska Dagbladet ut handen till andra partier och sade sig vara beredd att tillfälligt lägga profilfrågan om invandringen åt sidan för att få någon form av inflytande efter valet 2014. Men charmoffensiven verkar alltså inte ha bitit på Nobelstiftelsen.

Linus Bylund, pressekreterare till Jimmie Åkesson, säger att partiledaren inte blir ledsen över att nekas en bal på stadshuset.

– Jimmie ligger inte hemma och gråter för att han inte får gå på en fin fest. Det är hans åsikt att han hellre gör andra saker än att mingla med höga herrar, säger Linus Bylund till SvD.

– Samtidigt är det ganska löjligt att han inte bjuds in eftersom så många andra ledare bjuds in. Det har varit tämligen spetsiga namn som har bevistat händelsen i fråga under åren, folk vars åsikter stiftelsen naturligtvis inte står bakom. Det finns ju inget som säger att Nobelstiftelsen tar ansvar för samtliga gästers åsikter.

Vad ska Jimmie Åkesson göra i stället då den tionde december?

– Finns en massa annat han kan göra. Han kan säkert träffa en vän, kolla fotboll eller läsa en bok, säger Linus Bylund.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten skrev även förra året i ett uttalande att det inte fanns någon anledning att ompröva beslutet från året innan. Då hette det att Åkesson inte var välkommen eftersom hans partis anda strider mot principen i Alfred Nobels testamente.

SD redo tala tyst om invandringen svd.se Se Nobelfesten 2012 i bilder svd.se
Annons
Annons
X

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson får inte gå på Nobelfesten i år heller.

Foto: SVD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X