Annons
X
Annons
X

Åkesson: Förskolans barngrupper måste krympas

De minsta barnens villkor under första åren i livet måste förbättras radikalt. Vi vill därför satsa 1 miljard kronor årligen på ett omfattande reformpaket som bland annat innebär mindre grupper i förskolan. Det skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Almedalsveckan 2015
Jimmie Åkesson
Jimmie Åkesson Foto: Bertil Ericson/TT

DEBATT | FAMILJEPOLITIK

Det är ett oacceptabelt misslyckande från samhällets sida att vi fortfarande inte kan erbjuda lagom stora barngrupper.

Många förknippar Sverigedemokraterna med ”hårda frågor” där det mesta handlar om invandring och hårdare tag mot brottslighet. Detta kan vara en del av förklaringen till att vi är på väg att bli det största partiet bland män samtidigt som vi bara är medelstora bland kvinnor. Bilden av oss har länge varit den av ett ganska enkelspårigt och missnöjt parti. Detta håller inte när vi nu ska börja resan mot att bli landets största parti där målet ­inför nästa val är att åtminstone bli det näst största partiet.

Invandringspolitiken är och förblir en fokus­fråga för vårt parti och vårt land. Så gott som alla politikområden påverkas negativt av en ansvarslös invandringspolitik. Men breddningen av vårt partis politik måste fortsätta. All politik handlar om prioriteringar. Med en lagom stor invandring har vi råd att täppa till hålen i välfärden. Vi Sverigedemokrater är därför tuffa i vår kritik mot den oansvariga invandringspolitik som förs idag. Vi behöver vara det för att kunna frigöra resurser åt de i vårt samhälle som behöver dem. Sverigedemokraterna är sedan tidigare det enda parti som har budgeterat för att avskaffa pensionärsskatten. Vi är också det enda parti som budgeterat för att införa rätt till heltid för alla inom offentlig sektor. Idag lanserar vi vårt tredje reformpaket för att stärka de som ­drabbats hårt när de andra partierna har skurit
i välfärden.

Annons
X

Tyvärr har svenska politiker gått hårt åt de minsta barnen och deras villkor under sina första år i livet. Barnomsorgen är ofta bland det första man skär ner på när konjunkturen varit dålig eller ladorna av andra skäl står tomma.
Barnomsorgen och föräldrarnas tid och uppfostran har länge varit skådeplats för ideologiska offensiver, där såväl feministiska socialister som liberaler varit hänsynslösa i sin strävan efter att helt avskaffa barnperspektivet till förmån för sterila, akademiska teorier om genus och individualitet.

Socialdemokraterna är de senaste att förespråka en helt kvoterad föräldraförsäkring. De gör detta då de tydligen anser att genus- och jämställdhetsdebatten går före barnens behov. Enligt Socialdemokraterna är det säkrast att staten helt tar över ansvaret och fördelar föräldraförsäkringen inom familjerna. Allt ska delas lika, oavsett vad som är bäst för den enskilda familjen och dess barn. I de fall inte bägge föräldrarna har möjlighet att ta ut exakt lika mycket ledighet tycker nu Socialdemokraterna att det är bättre att dessa dagar brinner inne och att barnet får vara utan någon av föräldrarna den första tiden i livet.

**Sverigedemokraterna står på motsatt **sida i den här frågan. Föräldrar måste själva kunna välja hur de ska fördela sina dagar efter vilja och behov. För de allra flesta svenskar är detta en självklarhet, men Sverigedemokraterna börjar bli allt mer ensamma om denna inställning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Till och med Folkpartiet, som fortfarande kallar sig liberaler förespråkar mer kvoterad föräldraförsäkring. Någonting Sverige­demokraterna ofta talar om men som jag tycker får för lite utrymme är hur barnen själva påverkas ­negativt av kvoterad föräldraförsäkring. Olika barn har olika behov och för många är det mycket olyckligt att tvingas iväg till förskolan innan man är redo.

  Idag lanserar Sverigedemokraterna ett omfattande reformpaket som på riktigt kommer att förbättra för barnen under deras första år i livet. Perspektivet är varken föräldrarnas eller den akademiska vänsterns, utan barnens eget. Vi har i och med detta tagit ett helhetsgrepp kring de första fem åren i livet, uppdelat i de fyra första utvecklingsstadierna; (1) graviditeten – tiden i magen, (2) förlossningen – välkomnandet, (3) föräldraledigheten – den första tiden i hemmet, samt (4) förskolan – mötet med omvärlden. Förslagen omfattar cirka 1 miljard kronor årligen och jag tänker redan nu presentera bitar av programmet, nämligen kraftiga satsningar på förskolan. Dessa satsningar på förskolan omfattar totalt cirka 700 miljoner kronor årligen.

  Bland annat är det ett oacceptabelt misslyckande från samhällets sida att vi fortfarande inte kan ­erbjuda lagom stora barngrupper. Sverigedemokraterna vill omedelbart skjuta till 250 miljoner årligen till så kallade kvalitetshöjande åtgärder. Detta är medel som kan användas bland annat för att anställa tillräckligt med personal för att uppfylla en nationell återupprättad riktlinje om max 15 barn per barngrupp.

  Utöver detta satsar vi ytterligare 100 miljoner på att utbilda mer förskolepersonal samt ett riktat stöd för att säkerställa högsta matkvalitet på landets förskolor. Förskolor ska servera mat som tillagats på plats, av en riktig kock med färska råvaror. Det ska vara slut med mottagningskök och uppvärmda halvfabrikat som inte ger barnen den ­näring de behöver när de växer och utvecklas.

  Vi vill också slå ett slag för alla de barn som drabbas hårt av sjukdomar som sprids på förskolor. Därför föreslår vi att ta bort karensdagen för alla som arbetar inom förskolan.
  När vi idag presenterar ett omfattande och genomarbetat paket för sociala reformer visar vi vad man kan åstadkomma med en ansvarsfull politik som sätter barnen och familjerna i det främsta rummet.

  Jimmie Åkesson (SD)

  partiledare

  Annons
  Annons
  X

  Jimmie Åkesson

  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X