Annons
X
Annons
X

”Åkesson eller Karlsson spelar ingen större roll”

På tisdagen meddelade Jimmie Åkesson att hans sjukskrivning fortsätter fram till slutet av mars. Men partiet är inte beroende av Åkesson vid rodret, menar statsvetaren Karl Loxbo. En större utmaning är om partiets mer nationalistiska falang nu försöker flytta fram sina positioner.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Foto: JANERIK HENRIKSSON /TT

**I ett pressmeddelande **på tisdagen låter SD-ledaren hälsa att han mår ”märkbart bättre” och att ”återhämtningen går åt rätt håll”. Men sjukskrivningen för utmattningssyndrom förlängs samtidigt till den 31 mars.

Mattias Karlsson får alltså fortsätta leda partiet tills det kommer nya besked. Statsvetaren Karl Loxbo, docent vid Linnéuniversitetet, tror inte att Åkessons frånvaro nödvändigtvis kommer att skada partiet.

– Mätningar visar att Sverigedemokraternas väljare har stort förtroende för Jimmie Åkesson. Men det är inte därför de röstar på det här partiet. Den stora tillströmningen av väljare kommer från de som är övertygade i flyktingfrågan och inte ser några andra politiska alternativ. Då spelar det inte så stor roll om det är Åkesson eller Mattias Karlsson som leder, säger han.

Annons
X

Karl Loxbo upplever att Mattias Karlsson hittills har lyckats fylla Åkessons skor och ser ingen avgörande politisk skillnad. Han tror inte heller att Åkesson hade hanterat höstens budgetkris annorlunda än den nuvarande partiledningen.

Däremot ser han tecken på att Åkessons frånvaro – och den stora i ökningen i det senaste valet – har fått de mer nationalistiskt sinnade krafterna i partiet att vilja flytta fram sina positioner.

Som SvD kunde berätta i helgenutmanar SDU:s vice ordförande William Hahne om ordförandeskapet i SD:s Stockholmsdistrikt – i en konflikt som är kopplad till partitoppen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – SDU står för en mer utpräglad nationalism än moderpartiet och det tror jag inte går hem hos väljarna. Det kan påverka SD negativt om ungdomsförbundet flyttar fram positionerna och gör anspråk på makt och inflytande, säger Karl Loxbo.

  Även konflikten med Björn Söder, som motvilligt lämnade ifrån sig rollen som partisekreterare på måndagen, visar på sårbarhet.

  – Den gamla ledarkvartetten – Åkesson, Karlsson, Söder och Jomshof – har i praktiken försvunnit. Åkesson är sjukskriven och Söder har lämnat sitt uppdrag. Kvar finns Mattias Karlsson och Richard Jomshof. Jag tolkar det som att organisationen är försvagad och inte har samma kontroll som tidigare.

  Samtidigt pekar han på att det politiska läget för partiet är radikalt annorlunda efter det senaste valet då SD gick från 5,7 till 12,9 procent och blev Sveriges tredje största parti. Det, mer än något annat, ligger bakom partiets agerande under den dramatiska höst som nästan slutade med ett nyval.

  Kan det bli svårt för Åkesson att komma tillbaka och leda partiet?

  – Jag tror säkert att han klarar det. Men det kan bli svårt, i alla fall inledningsvis. Det är ett nytt läge för honom, säger Karl Loxbo.

  Annons
  Annons
  X

  SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON /TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X