Annons
X
Annons
X

Åkesson: Billström får agera M:s alibi

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är positiv till migrationsminister Tobias Billströms utspel om att minska invandring, men menar att Moderaterna nu själva begravt debatten.

Av SvD, TT
Sverigedemokraterna firade idag 25 år i Riksdagshuset genon att arrangera en framtidskonferens där partiledaren Jimmie Åkesson pratade om partiets utmaningar.
Sverigedemokraterna firade idag 25 år i Riksdagshuset genon att arrangera en framtidskonferens där partiledaren Jimmie Åkesson pratade om partiets utmaningar. Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX

Migrationsminister Tobias Billström (M) sade i början av månaden att volymen måste sänkas vad gäller både asylinvandring och anhöriginvandring.

Jimmie Åkesson (SD) säger att han reagerade positivt på utspelet.

– Jag ser det som att Tobias Billström är alibit som Fredrik Reinfeldt skickar fram för att opinionen som vill ha en mer ansvarsfull invandringspolitik börjar skorra.

Annons
X

– Sedan kommer statsministern och klappar lite på huvudet och säger att ”han menar inte riktigt så”. Och nu har man begravt den här debatten i sin interna arbetsgrupp.

Han tycker inte att Moderaterna betett sig trovärdigt i frågan.

– Men jag beklagar det samtidigt, för jag kände inledningsvis att här fanns det en liten öppning om att börja prata om invandringens omfattning, det var länge sedan vi gjorde det i Sverige.

Enligt Åkesson är en debatt om invandringen det bästa som kan hända för partiet inför valet 2014.

– Vi äger ju den frågan. Tittar man på dem som tycker att invandringen är en viktig valfråga tycker de att vi har den bästa invandringspolitiken. Det är klart att vi gynnas väldigt starkt av att man pratar om den frågan.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet, som forskat på SD:s väljare, tror att Jimmie Åkesson har rätt i att det bästa som kan hända för partiet är om invandringsfrågan hamnar högt på agendan i valrörelsen.

– Det tror jag är riktigt. Man brukar säga att det parti som ”äger” frågan tjänar på att den diskuteras mycket. Pratar man mycket om miljö så tjänar Miljöpartiet på det och pratar man om invandringspolitik så tjänar Sverigedemokraterna på det.

TT: Hur kommer det sig att SD äger frågan?

– Det hänger samman med att de står för en annan politik än andra de alla partierna. Det är det enda partiet som har ett alternativ till den förda politiken. Och väljarna associerar Sverigedemokraterna med invandringsfrågan.

På samma sätt tror han att SD förlorar på om frågor där partiet inte sticker ut diskuteras.

– Hoten mot Sverigedemokraterna skulle väl vara att valrörelsen får väldigt mycket fokus på två tydliga regeringsalternativ och att de frågor som då diskuteras inte är Sverigedemokraternas frågor, att man riskerar att komma bort i valrörelsen. Det är väl det egentliga hotet som jag ser det.

Populära quizar om politik

Känner du igen Stockholmspolitikerna? quiz.svd.se Har du koll på politikermode? quiz.svd.se Politikernas grodor – vilka minns du? quiz.svd.se

TT, SvD.se

Annons
Annons
X

Sverigedemokraterna firade idag 25 år i Riksdagshuset genon att arrangera en framtidskonferens där partiledaren Jimmie Åkesson pratade om partiets utmaningar.

Foto: FREDRIK PERSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X