AKB:s nätverk

Anna Kinberg Batra, som sannolikt blir ny M-ledare, har aldrig ägnat sig åt att skapa en egen bunker – för att använda en terminologi från Bildtåren. Den som har ambitionen att skapa ett kopplingsschema runt henne har det sålunda inte lätt, enligt en person som känner henne väl. I SvD:s försök ingår några givna spelare, men också några som står henne nära privat. Strax före jul utsåg hon sin parhäst, Tomas Tobé till Moderaternas nye valledare.

Under strecket
Publicerad
Annons

Parhästen Den åtta år yngre Tomas Tobé är Moderaternas skolpolitiske talesperson. Han blir nu även partiets valledare och föreslås även ta över som partisekreterare. Han har fungerat som Anna Kinberg Batras parhäst som vice gruppledare för riksdagsgruppen. Strax innan jul utsågs han även till Moderaternas nya valledare, och Anna Kinberg Batra berättade att hon dessutom har för avsikt att göra honom till partisekreterare. Tillsammans leder de 82 moderata män och kvinnor i det svenska parlamentet. Liksom Anna Kinberg Batra själv är Tomas Tobé en tydlig representant för de Nya Moderaterna. Han har varit en trogen arbetare i firma Reinfeldts och Borgs vingård. Som sådan har han har under senare tid framgångsrikt sett till att den moderata skolpolitiken väckts till liv och att M plötsligen kunde börja konkurrera med Folkpartiet. Enligt vad SvD erfar jobbar Anna Kinberg Batra och Tomas Tobé bra ihop. Tomas Tobé var snabbt ute och berättade att han inte själv aspirerade på partiledarposten. Bläddra vidare för att läsa om fler nyckelpersoner i M framöver.

Konkurrenten
Catharina Elmsäter Svärd. Hockeymorsan från Södertälje- nej, hon har aldrig varit Moderaternas svar på Sarah Palin - var mångas favorit till att efterträda Fredrik Reinfeldt. Enligt uppgift så drev hennes egen förbund, Stockholms län, på för att hon skulle ta över. Hon tackade emellertid vänligt men bestämt nej innan valberedningen ens hade påbörjat sitt arbete. Att döma av den bild som har vuxit fram av Anna Kinberg Batra som en inkluderande ledare så är det troligt att hon snarare försöker förvalta den förra infrastrukturministerns popularitet än distansera sig från henne.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons