Annons

Inger Enkvist:Akademiska friheten snart utan innehåll

Inskription i universitetshuset, Uppsala.
Inskription i universitetshuset, Uppsala. Foto: FREDRIK PERSSON
Under strecket
Publicerad

I den intellektuella världen och inte minst på universiteten pågår en dragkamp mellan dem som anser att deras uppgift är att försvara det de menar är gott, och dem som sätter sökandet efter sanning först. Den första gruppen skulle man kunna kalla aktivister och den andra forskare.
Alice Dreger försökte förena rollen som aktivist för sexuella minoriteter med den som historiker specialiserad på medicin. Efter att under mer än tjugo år ha studerat olika ”affärer” i USA där ”gott” stått mot ”sant”, hävdar hon med bestämdhet att det inte finns något gott som inte först baseras på det som är sant.

Hon beskriver i ”Galileo’s middle finger” (2015) sin egen väg till insikt om att dagens institutioner inte längre förmår utföra den kontroll av sanning som de tidigare stod för. Tidningar, tidskrifter och förlag har inte tid och resurser att kontrollera fakta i det material de publicerar. Universitet ser sig som företag och skyddar sitt varumärke snarare än att försvara de forskare som utmanar gängse uppfattningar.

Annons
Annons
Annons