X
Annons
X
Kommentar

Anders Q Björkman: Akademiens stadgar rår inte på Frostensons ”brott”

Är det rimligt att Katarina Frostenson ska fällas för att ha brutit sekretessen kring Nobelpriset? Det är först på senare år som Akademien har snäppt upp hemlighetsmakeriet, men historiskt sett har man läckt som ett såll.

Läs mer om Krisen i Svenska Akademien

Huvudargumentet för att Katarina Frostenson ska tvingas bort ur Svenska Akademien är anklagelsen om att hon ska ha läckt hemlig information om Nobelpristagare. Och att döma av den advokatutredning som Akademien har låtit göra har hon brutit mot sekretessregler genom att berätta om val av Nobelpristagare och inval av nya akademiledamöter för sin make Jean-Claude Arnault.

Men detta är en beskyllning som kan riktas mot fler än Frostenson. Ebba Witt-Brattström har berättat att hon under alla sina år som gift med akademiledamoten Horace Engdahl i förväg har fått veta vem som ska få Nobelpriset i litteratur. Det är inte en alltför avancerad gissning att fler livspartner till ledamöter i förtroende har fått förhandsinformation, eller åtminstone har kunnat lägga ihop ett och ett när en viss författares böcker har travat upp sig på nattduksbordet intill.

Jean-Claude Arnault och Katarina Frostenson.

Foto: Cecilia Österberg/IBL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X