Annons

Ola Wong:Akademiens frihet viktig när akademins frihet hotas

Problemen med jäv och nepotism är stora inom högskolevärlden, enligt företrädare Academic rights watch. Organisationen vill slå vakt om Svenska Akademiens frihet.
Problemen med jäv och nepotism är stora inom högskolevärlden, enligt företrädare Academic rights watch. Organisationen vill slå vakt om Svenska Akademiens frihet. Foto: Henrik Montgomery/TT och IBL

Högskolevärlden har mycket större problem med jäv och nepotism än Svenska Akademien, det menar Organisationen Academic rights watch. I en tid då den akademiska friheten är hotad vill de slå vakt om Akademiens frihet, säger ordföranden Erik J Olsson som även vill ha kvar oavsättliga och livslånga mandat.

Publicerad

– Tanken att det skulle bli bättre om Svenska Akademien blev en myndighet eller liknande är, för insatta, skrattretande. Oberoende institutioner med alla deras fel och brister är ovärderliga i tider då universiteten blir alltmer politiskt styrda och ideologiserade, säger Erik J Olsson, professor i teoretisk filosofi vid Lunds universitet som är med och driver organisationen Academic rights watch.

Under våren har forskningsvärlden attackerat Svenska Akademien med bredsidor av aldrig tidigare skådat slag. I det första uppropet dundrade 227 forskare inom humaniora om att ledamöterna saknade legitimitet på grund av ”en tystnadskultur som uppvisar alla tecken på nepotism, jäv och vänskapskorruption". Därpå kom ett nytt upprop med hundratals forskare inom humanvetenskaperna som ställde bilden av den oetiska Akademien mot forskarsamhällets “välbeprövade regler för utbytbarhet, jäv, redbarhet och etik".

Annons
Annons
Annons