Annons

Akademien: Oönskad intimitet har förekommit

Svenska Akademien.
Svenska Akademien. Foto: Henrik Montgomery/TT

Svenska Akademien kommer att lämna över utredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, till rättsvårdande myndigheter. Det skriver Akademien i ett pressmeddelande.

Skrolla nedåt för att läsa hela Akademiens pressmeddelande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien.”

Foto: Malin HoelstadBild 1 av 3

Krisen i Svenska Akademien har fått ett flertal ledamöter, inklusive ständige sekreteraren Sara Danius, att lämna sina stolar.

Foto: Tomas OneborgBild 2 av 3
Bild 3 av 3

”Advokatbyrån Hammarskiöld & Co har på Akademiens uppdrag genomfört en utredning. Syftet var främst att klargöra om sexuella övergrepp av det slag som 18 kvinnor vittnat om i pressen, för vilket Kulturplats Forums konstnärlige ledare anklagats, varit kända i Akademien. Syftet var också att klarlägga om ledamöterna har observerat ett sådant beteende i Akademisammanhang. Utredningen visar att oacceptabelt beteende i form av oönskad intimitet har förekommit, vilket dock inte var allmänt känt i Akademien. Inte heller något som kan rubriceras som straffbara sexuella övergrepp har varit känt inom Akademiens krets” skriver Akademien i pressmeddelandet.

Svenska Akademien skriver att man med kraft tar avstånd från sexuella trakasserier och sexuellt våld. Akademien beklagar att den inte uppmärksammade ett brev som mottogs i december 1996, där Akademien varnades för misstänkta sexuella övergrepp på Forum.

Annons
Annons
Annons