Airbus och Boeing landar nya stororder

På flygmässan i Paris fortsätter kampen mellan Airbus och Boeing. USA-bolaget har i år tagit grepp på Airbus som plågas av inre maktkamp och förseningar för jätten A 380.

Under strecket
Publicerad
Annons

Pressmeddelandena om nya order haglar från de enda två bolag i världen som tillverkar jetplan för över 100 passagerare. I samband med flygmässan i Paris vill Boeing och Airbus hålla högsta möjliga profil.
Före mässan hade Boeing återtagit ledartröjan efter att i två år ha blivit omkört av Airbus i antal order och levererade plan. Sedan årsskiftet hade Boeing fått order på 255 plan medan Airbus hade tagit 196 beställningar.

Med ytterligare 53 beställningar under mässdagarna har Boeing redan på mindre än ett halvår fått fler order än under hela 2004. Airbus meddelar för sin del beställningar på 115 plan vilket skulle äta upp konkurrentens försprång.
När Qatar Airways talar om beställning på upp till 60 Airbus 350 låter det dock inte som helt klappat och klart. Själva planet finns bara som skiss och det är ännu inte bestämt att det verkligen ska tillverkas.
Det är tänkt som en direkt konkurrent till Boeings nya 787 som ska upp i luften 2008. 787 är ett bränslesnålt medelstort plan som har mycket lång
räckvidd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons