Annons

Anders Lindblad:AIK visade mästartakter likt 2018

AIK:s tvåmålsskytt Tarik Elyounoussi jublar med Panajotis Dimitriadis efter segern.
AIK:s tvåmålsskytt Tarik Elyounoussi jublar med Panajotis Dimitriadis efter segern. Foto: Anders Wiklund/TT

Tarik Elyounoussi gjorde två mål och gav AIK en blytung seger i derbyt mot ett skadedrabbat Djurgården. Därmed hakar AIK på i toppen av den jämna allsvenska tabellen.

Under strecket
Publicerad

Djurgårdens Fredrik Ulvestad (tv) och Jacob Une Larsson jagar AIK:s Henok Goitom.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Djurgårdens Fredrik Ulvestad (tv) och Jacob Une Larsson jagar AIK:s Henok Goitom.

Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Inte sedan hösten 2011 har Djurgården lyckats besegra AIK i allsvenskan. 0–2 hemma på Tele2 arena inför drygt 21 000 åskådare var 15:e raka derbymatchen utan seger mor ärkerivalen. Derbyspöket verkar väldigt svårt att skrämma bort. Djurgården förlorade dessutom även derbyt mot Hammarby (1–2) för två veckor sedan. 

Efter en lovande start på säsongen är Blåränderna inne i en negativ period. Skador, sjukdomar och avstängningar har ställt till det och med Marcus Danielson inte återställd efter sin hjärnskakning och Erik Berg avstängd tvingades Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ställa en ny backlinje på benen för åttonde matchen i rad.

Fredrik Ulvestad och Jacob Une Larsson hängde inte riktigt med i svängarna i mittförsvaret när AIK skruvade upp tempot efter en intetsägande och – i derbysammanhang – snäll första halvlek.

Djurgårdens Fredrik Ulvestad (tv) och Jacob Une Larsson jagar AIK:s Henok Goitom.
Djurgårdens Fredrik Ulvestad (tv) och Jacob Une Larsson jagar AIK:s Henok Goitom. Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Visserligen hade AIK:s Jack Lahne skapat ett par vassa lägen, efter att Djurgården kontrollerat händelserna första halvtimmen.

Djurgården tvingades till nya förändringar i paus då Kevin Walker inte kunde fortsätta, vilket ställde till det ytterligare. AIK utnyttjade detta genom att flytta fram positionerna, framför allt på kanterna. 

Det var också kantspelaren Daniel Sundgren som efter en långboll från Enoch Kofi Adu spelade in bollen, snett-inåt-bakåt, till en framstormande Tarik Elyounoussi som satte 1–0 för AIK i 51:a minuten. Ett mål som stärkte självförtroendet rejält i AIK och sänkte det i Djurgården. 

När sedan Sebastian Larsson tolv minuter senare snabbt slog en frispark i djupet  till Elyounoussi, som norrmannen mycket vackert stötte på volley placerade i bortre hörnet, avgjordes derbyt definitivt. 

AIK visade mästartakter likt 2018 med 2–0 i ryggen och tillät aldrig Djurgården att ens komma nära. En spelare som Astrit Ajdarevic var helt osynlig i reduceringsjakten, samtidigt som AIK:s mittfältare Kofi Adu och Sebastian Larsson säkrade centralt. 

Bakåt var Per Karlsson stöttepelaren, som vanligt, och såg till att Mohamed Buya Turay, som gjort fem mål i vårens allsvenska, aldrig fick något läge. 

Det var en blytung trepoängare för AIK efter en vår där spelet hackat betänkligt. Avsaknaden av strategen Kristoffer Olsson och pådrivaren Alexander Milosevic är fortfarande stor, men Rikard Norling börjar hitta alltmer rätt i det nya lagbygget. 

Henok Goitom är fortfarande mållös och hade svårt att komma loss nu också, men agerade ändå smart många gånger och öppnade ytor för medspelare som Jack Lahne och Tarik Elyounoussi. 

AIK som bara förlorade en match i fjol (Norrköping borta) har redan inkasserat två förluster, men hänger ändå på i toppstriden av den rekordjämna tabellen. Derbysegern är en självförtroendeboost inför fortsättningen, medan Djurgården har en hel del att fundera över. 

Erik Berg kommer visserligen tillbaka till nästa match, men Bergstrand och Lagerlöf lär fundera över hur Ajdarevic ska lyfta spelmässigt. Buya Turay är också alldeles för ensam om att skapa farligheter i motståndarförsvaren. 

– En riktigt tung förlust. Vi gör en godkänd första halvlek men första målet blir väldigt avgörande och när andra målet kommer tar det energin från oss. Man får inte släppa in sådana mål, sammanfattade Kim Bergstrand till C More efteråt. 

AIK:s tränare Rikard Norling var givetvis nöjd:

– Vi växer in matchen allt eftersom och det är jäkligt skönt för Tarik att göra två mål när han har ögonen på sig då Lasse (Lagerbäck, Norges förbundskapten) var här och tittade på honom för norska landslaget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons