Annons
X
Annons
X

AIK spelade ut Djurgården i derbyt

AIK upp i serieledning. Djurgården kvar på nedflyttningsplats.

Derbyt blev aldrig någon match. 2-0 (1-0) till AIK var i underkant.

– Fortsätter de så här blir det superettan, säger AIK:s matchvinnare Antonio Flávio om Djurgården.

Sällan har ett lag dominerat ett Stockholmsderby så klart som AIK gjorde mot Djurgården.

Det var klasskillnad från första minuten. Att AIK bara hade en 1-0-ledning i paus var egentligen det mest märkliga den här kvällen.

Redan efter 15 minuter kom 1-0. Bojan Djordjic slog ett inlägg som gick förbi Iván Óbolos huvud – och i stället kunde Flávio enkelt lägga in bollen i öppet mål.

Annons
X

– Bojans passning var väldigt bra. Jag lyckades hitta en bra position, och när bollen gick över Ivan var det bara att göra mål, sade Flávio efteråt.

Den tekniske brasilianaren har varit ett lyft för AIK sedan han kom i somras. Samarbetet mellan honom och Óbolo fungerar allt bättre. Flávio är ständigt i rörelse, men kan ibland bli lite väl bollkär.

Men när han avgjorde matchen definitivt i 59:e minuten med sitt 2-0-mål var det snyggt och effektivt.

Óbolo nickskarvade mästerligt och Flávio lyfte bollen över en tveksam Pa Dembo Touray innan han placerade bollen i nät.

AIK har nu tre poängs serieledning före Göteborg. På söndag kan guldstriden spetsas till ytterligare, då Elfsborg tar emot AIK.

– Det är en väldigt svår bortamatch, men vi har stor chans att vinna mästerskapet. Det gäller att vi fortsätter att jobba hårt, sade Flávio som inte hade mycket till övers för Djurgårdens hafsiga insats.

– De spelade fysiskt och gick in ganska fult även när bollen inte var där. Jag tror inte att deras fysiska fotboll kan rädda dem kvar. Fortsätter de så här blir det superettan.

AIK kom till spel utan Dulee Johnson, som sov bort matchgenomgången i söndags morse, och då petades av ledningen. Daniel Tjernström kom in och gjorde sitt jobb prickfritt.

Martin Mutumba hade lekstuga på sin högerkant och redan efter 37 minuter valde Djurgårdstränaren Andrée Jeglertz att byta ut vänsterbacken Jan Tauer som nog var mer yr i huvudet än hade ont i foten när han haltade av mot avbytarbänken.

– Vår första halvlek är en av de bättre prestationerna i år. Vi var både aggressiva och skickliga med bollen, sade AIK-tränaren Mikael Stahre nöjt.

Vad tänkte du i paus, ni hade ändå bara 1-0?

– Att vi borde haft fler mål.

Djurgården flyttade upp spelet något efter AIK:s 2-0, men kom bara fram i enstaka farligheter. Mikael Dahlberg hade bästa chansen, men avslutet var tamt.

Trots segern var det inte bara nöjda miner i AIK-lägret. Bojan Djordjic drog på sig en onödig varning och är avstängd mot Elfsborg. Mittbacken Per Karlsson åkte på en sträckning i ljumsken när han gick ner i spagat då han på egen hand avvärjde en Djurgårdskontring, och även högerbacken Markus Jonsson skadade sig (smäll på knäet).

– Det är inte klockrent, förstås. Markus tror jag ska var klar till på söndag. Han hade en stor linda runt knäet, men såg inte uppgiven ut. Det är nog mycket värre med Per. Vi får avvakta och se, sade Stahre.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X