Annons
X
Annons
X

AIK såg ut som ett bottenlag

Fjolårets stora överraskning AIK tippas att gå mot en mycket besvärlig säsong i elitserien. Den bleka insatsen i premiären borta mot Timrå talar samma språk. Hemmalaget vann med 2–1 (0–0, 1–0, 0–1, 1–0) efter Niklas Nordgrens avgörande mål drygt tre minuter in i förlängningen.

[object Object]
Avgörandet. Daniel Larsson, AIK:s nya målvakt, tappar pucken som gav Timrå 2–1 i förlängningen. Målskytt: Niklas Nordgren. Foto: ROBIN NORDLUND/SCANPIX

Målet kom i numerärt överläge då Andreas Frisk avtjänade två minuter för holding och även om förlusten på ett sätt var tung för AIK ska laget vara mycket tacksamt över att ha fått med sig en poäng.

Det spel AIK visade upp i drygt två en halv period var undermåligt och även om man inte ska dra för höga växlar på en premiär gavs i alla fall en fingervisning om att SvD:s Janne Bengtsson och andra hockeyexperter får rätt i sina tips att fjolårets semifinalist i år hamnar 10–12 i tabellen.

Trots tempofattigt spel var passningarna hafsiga, det slarvades i egen zon och framåt hände ingenting.

Annons
X

I andra perioden hade AIK sex skott på mål och det trots åtta minuter i numerärt överläge.

– Det var en katastrofal andraperiod. Jag var bedrövlig och lika dålig som alla de andra, summerade Jonas Liwing den andra perioden.

Den första var faktiskt inte mycket bättre och inför tredje möblerade nye tränaren Per-Erik Johnsson om i de två första anfallsformationerna.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det blev en marginell förbättring men utan att laget lyckades skapa några målchanser värda namnet.

  Då en till slut dök upp var det på en bjudning från en hemmapelare och Esa Pirnes kunde spela fram Fredrik Hynning till 1–1.

  Föga välförtjänt i det läget men efter målet fick AIK bättre fart och hade faktiskt några hyggliga chanser att ta ledningen.

  – Vi föll ihop efter AIK:s mål och blev mycket ängsliga i vårt spel, säger segerskytten Niklas Nordgren.

  Timrå kunde först efter kvalspel förnya sitt elitseriekontrakt till denna säsong och förmodas att få det mycket svårt att hänga kvar i år.

  Detsamma kan bli fallet för fjolårets semifinalist som haft stor omsättning i laget. Landslagsmålvakten Viktor Fasth är ersatt av Daniel Larsson som inte hade så mycket att göra i premiären men var nöjd med sin insats, frånsett då vid hemmalagets ledningsmål.

  – Pucken gick mellan benen och det är irriterande, säger Larsson.

  Offensivt har AIK tappat fem av förra säsongens åtta bästa målskyttar, bland annat då skyttekungen Richard Gynge och poängkungen Robert Rosén och vem som ska fylla luckan efter dem gick i alla fall inte att utläsa av premiären.

  Annons
  Annons
  X

  Avgörandet. Daniel Larsson, AIK:s nya målvakt, tappar pucken som gav Timrå 2–1 i förlängningen. Målskytt: Niklas Nordgren.

  Foto: ROBIN NORDLUND/SCANPIX Bild 1 av 2

  AIK:s Christian Sandberg jagas av Matthew Robinson, Timrå.

  Foto: ROBIN NORDLUND/SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X