Ahold tas över av Ikeas ex-vd

Under strecket
Publicerad
Annons

Redan på måndag greppar Anders Moberg, som tillförordnad vd, rodret i Ahold-koncernen. Vid den kommande bolagsstämman väntas han bli vald till ordinarie vd.
Förhoppningen är att Anders Moberg ska kunna återställa det sargade förtroendet för bolaget, som äger halva Ica Ahold. Förre koncernchefen Cees van der Hoeven och finanschefen Michiel Meurs avgick i slutet av februari efter att en bokföringsskandal i det amerikanska dotterbolaget US Foodservice uppdagats. Sammanlagt tros bolaget ha redovisat för höga intäkter på omkring 500 miljoner dollar, cirka 4,7 miljarder kronor.

– Jag har haft möjlighet att träffa många personer inom Ahold-koncernen, och är övertygad om att vi tillsammans kan få Ahold på fötter igen, säger Anders Moberg i en kommentar till utnämningen.
Anders Moberg har arbetat med detaljhandel de senaste 30 åren. Mellan 1986 och 1999 satt han som vd i Ikea-koncernen, som han sedan lämnade för att arbeta som divisionschef på det amerikanska företaget Home Depot. Han sitter bland annat med i
styrelserna för de danska företagen Lego, Velux och DFDS.
Marknaden reagerade positivt på utnämningen och Ahold-aktien handlades upp nästan 26 procent på börsen i Amsterdam.

Annons
Annons
Annons