Ahmadinejads förflutna spökar

Amerikaner som hölls som gisslan i Teheran 1979–80 pekar ut Irans nyvalde, men ännu inte installerade, president Mahmoud Ahmadinejad som en av studentledarna bakom ockupationen av USA:s ambassad för 26 år sedan.

Under strecket
Publicerad
Annons

Men uppgiften förnekas av Ahmadinejads eget kansli och av iranier som själva var med om ambassaddramat.
Dispyten om den nye presidentens förflutna går tillbaka till de dramatiska novemberdagar 1979 när iranska studenter stormade USA:s stora beskickning i Teheran. De radikaliserade ungdomarna såg ambassaden som Store satans spioncentral och understödjare av en hatad och förtryckande shahregim. Dramat pågick i 444 dagar, medan 52 amerikaner hölls som gisslan.
Följden blev att USA bröt sina relationer med Iran och att Jimmy Carter förlorade sin återvalskampanj och i stället efterträddes av Ronald Reagan – en epok som följdes av de hemliga turerna i Iran/contras-affären (USA sålde i hemlighet vapen till i Iran och skickade pengarna till högerrebeller i Nicaragua).

Dagens ordkrig om Ahmadinejads förflutna skär också rakt in i den olösta konflikten mellan Iran och USA och kan komma att ytterligare försvåra ett närmande mellan länderna. Washington och Teheran har haft flera underhandskontakter de senaste åren om bland annat Afghanistan och Irak. Men när inte ens konstellationen Bill Clinton-Mohammed Khatami lyckades återuppta de diplomatiska förbindelserna ser det ännu svårare ut under Bush-Ahmadinejad. För tre år sedan utpekade USA:s president Bush Iran som en ”ondskans axelmakt” och i amerikansk press cirkulerar underrättelseuppgifter om att USA står i beredskap att skicka in hemliga specialstyrkor till Iran.
Mitt i detta tillspetsade läge kommer nu spekulationerna om valsegrarens förflutna. Det sker med vetskapen att Ahmadinejad tillhört det iranska revolutionsgardets specialstyrkor och är en hårdför ledare som gärna talar om andan från den islamiska revolutionens första år. Efter hans sensationella valseger påminde sig BBC-veteranen John Simpson att han träffat på Ahmadinejad som ambassadockupant i Teheran för 26 år sedan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons