Kommentar

Peter Benson: Ahlsell: En finansiell karusell

Huvudägaren CVC lägger bud på Ahlsell bara två år efter att man börsnoterade bolaget. Priset 55 kronor är lägre än det högstapris som CVC ville ha betalt vid noteringen som man trodde var slutpunkten på den långa karusell av riskkapitalägare som Ahlsell dessförinnan snurrat runt i. Chansen till budhöjning är liten. Men inte noll.

undefined

När Ahlsell börsnoterades i Q4 2016 skrev Börsplus:

"El-, järn-, och VVS-distributören Ahlsell är en bjässe till börsnotering med en värdering som är svår att svälja. I botten av prisintervallet ser vi aktien som köpvärd men i övre halvan är den inte värd risken."

Prisintervallet var då 45–58 kronor och priset sattes, klokt nog, till 46 kronor.

I somras tittade Börsplus ånyo på Ahlsell. Då stod aktien i cirka 53 kronor. I den analysen landade vi rådet neutral med en målkurs på 57 kronor om ett par år. En inte helt galen slutsats givet att aktien å ena sidan har rasat en hel del men uppenbarligen blev så billig att huvudägaren nu lägger ett bud på 55 kronor.

Budnivån från det av CVC kontrollerade budbolaget "Quimper AB" är alltså 3 kronor lägre än högsta nivån 58 kronor i det intervall Ahlsell såldes ut till i Q4 2016.

Det är alltså uppenbart att CVC ser framför sig att det finns köpare som kan värdera Ahlsell klart högre än budet. Kanske är meningen med budet att tvinga fram andra budgivare ur vassen? CVC är ju en huvudägare som rimligen inte vill vara kvar länge i ett börsbolag utan antingen vill sälja eller, som det nu verkar, återköpa bolaget till privat ägo.

Budet från CVC löper i cirka två månader till den 11 februari. Köper man aktier idag för cirka 53,80 kronor så får man en avkastning på mäktiga 2,2 procent. På årsbasis är det dock 14 procent och alltså inte helt ointressant. Risken man löper är att budet faller och att aktien rasar till säg 45 kronor. Uppsidan är att något händer som gör att budet höjs. Antingen via en konkurrerande budgivare och/eller att CVC möter motstånd och ändå hittar ett legalt kryphål för att via någon annan struktur höja budet. Det sistnämnda ser vi inte som så troligt i isolering utan främst något som kanske skulle kunna hända om det dyker upp konkurrerande bud.

Vad chansen är för det kan vi inte spekulera i. Tidigare har Ahlsell ägts av bland andra Nordic Capital, Cinven, Goldman Sachs så det finns många tänkbara köpare som "kan bolaget". Industriella aktörer är också en möjlighet.

Vi ser det dock som osannolikt att det handlar om några större budhöjningar. Max 60 kronor.

___________________________

Mejla oss gärna på borsplus@svd.se om du har förslag eller frågor.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X