Annons
X
Annons
X

Ahlin: Fullkomligt obegripligt av Bildt

Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet, har tidigare
pekat ut Carl Bildt som den som är ansvarig för att det finns problem med hur UD hanterar biståndspengar. Men Bildt själv tonar ner sitt ansvar.

– Han borde nog lyssna bättre på statsministern, säger Urban Ahlin.

Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet, anser att…
Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet, anser att… Foto: LEIF R JANSSON/TT

Utrikesminister Carl Bildt säger i dag i en
intervju med Expressen att han inte är chef för biståndsverksamheten på UD.

– Det finns väldigt mycket där som aldrig kommer på mitt bord eller ska komma på mitt bord. Jag är chef för UD i mening att jag är chef för personalpolitik och sånt, säger han till tidningen.

Urban Ahlin är mycket kritisk till Bildts inställning.

Annons
X

– Jag blir rätt frustrerad över det. Carl Bildt borde nog lyssna ordentligt när Fredrik Reinfeldt läser upp regeringsförklaringen. Bildt har blivit utsedd till chef för Utrikesdepartementet, statsråd i departementet är Ewa Björling och Hillevi Engström. Det betyder att han är ansvarig chef för hela departementet. Det verkar som att han inte riktigt förstår vad det betyder när Reinfeldt utser honom till chef, säger han till SvD.

Han i frågasätter också att Bildt ännu inte har läst den interna rapport där UD:s biståndsarbete får hård kritik.

– Han avfärdar hela rapporten men han har inte läst den. Och när han får frågan om han tänker göra det säger han att det finns annat som är viktigt att läsa. Det är fascinerande, säger Ahlin.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Däremot håller Urban Ahlin inte med om att Sida borde ta över ansvaret för hela det svenska biståndet, något som flera biståndsorganisationer krävde i
  dagens SvD.

  – Det är högst rimligt att delar av biståndet hanteras av UD, till exempel multilateralt stöd och stöd vid katastrofinsatser, det har jag inget problem med.

  Bildt har under dagen förklarat att problemen inom UD till stor del
  beror på att biståndet har ökat kraftigt under flera år och att organisationen inte har hängt med. Men enligt Ahlin är det Carl Bildts ansvar att det har blivit så.

  – Genom politiska beslut har andelen som sköts av UD ökat dramatiskt, men man har inte anställt folk. Det är precis det rapporten pekar på. Personalen har varken fått utbildning eller kompetens. Därför har vi hamnat i den situationen vi har hamnat i, att det är kaos på UD.

  Hur ser du på Carl Bildts förklaring att det har varit svårt att hänga med när summorna ökar?

  – Det är fullkomligt obegripligt. I varje budgetproposition har man en plan för hur det ska bli de närmaste åren. Man har mycket god tid på sig att förebereda sig på den här ökningen. Det kan knappast komma som en överaskning för Carl Bildt, det här är inget som faller ner från skyn, säger Urban Ahlin.

  Annons
  Annons
  X

  Urban Ahlin (S), vice ordförande i utrikesutskottet, anser att…

  Foto: LEIF R JANSSON/TT Bild 1 av 2

  …utrikesminister Carl Bildts (M) uttalanden är orimliga.

  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X