Annons

Agrell: ”Misstag gå ut med preliminär ubåtsanalys”

Wilhelm Agrell, författare och historiker med inriktning på freds- och konfliktforskning samt sedan 2006 professor i underrättelseanalys.
Wilhelm Agrell, författare och historiker med inriktning på freds- och konfliktforskning samt sedan 2006 professor i underrättelseanalys. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Regeringen och ÖB gjorde ett misstag när man gick ut med en preliminär analys av ubåtsjakten 2014 med ett avgörande bevis för en ”bekräftad ubåt”, enligt Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.

– Man hugger på den preliminära analysen av den här ljudsignalen. Just med tanke på tidigare erfarenheter av ubåtsjakter borde man inte ha gjort det. Det är ett bakvänt agerande.

Under strecket
Publicerad

Wilhelm Agrell är historiker i grunden och även författare till ett stort antal böcker om underrättelse- och säkerhetsfrågor. Redan 1986 gav han ut ”Bakom ubåtskrisen” om det militära och diplomatiska spelet kring det tidiga 1980-talets många ubåtsincidenter.

Nu har Wilhelm Agrell följt SvD:s rapportering om att det, enligt Försvaret, inledningsvis tyngsta beviset för en förmodad kränkande ubåt förväxlades med SMHI:s havsboj i Östersjön. Ljudet registrerades i sensorerna på en svensk Södermanlandsubåt och tolkades som ett säkert bevis för en kränkning.

Annons
Annons
Annons