Annons

Jonas Gummesson:Försvaret agerade snabbt – Folkhälsomyndigheten valde att ligga lågt

För coronakommissionens del kan skillnaden mellan de båda myndigheternas agerande vara av intresse att studera, skriver Jonas Gummesson.
För coronakommissionens del kan skillnaden mellan de båda myndigheternas agerande vara av intresse att studera, skriver Jonas Gummesson. Foto: Marcus Ericsson/Aftonbladet/TT, Naina Helén Jåma/TT

Försvaret var tidigt ute med hemliga analyser samtidigt som Folkhälsomyndigheten valde att ligga lågt. Coronakommissionen kan ställa sig frågan varför två svenska myndigheter reagerade helt olika när covid-19-larmet gick i januari.

Under strecket
Publicerad

Försvarsmaktens mest uppmärksammade bidrag under pandemins inledningsskede var transport och etablering av de numera avvecklade fältsjukhusen i Stockholm och Göteborg. En annan insats är att hantera prover vid prevalensundersökningar i syfte att se hur många som bär på aktiv covid-19.

På ett tidigt stadium utvecklade Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå ett eget koncept med ett mobilt laboratorium för att analysera smitta. Nu pågår den hittills största provtagningen, i samverkan med Umeå universitet när 20 000 studenter och lärare ges möjlighet att bli testade.

Annons
Annons
Annons