”Agera mot dem som förmedlar skatteparadis”

Moralfrågor och pajkastning har präglat debatten om den så kallade paradisläckan. Men nu krävs skärpta lagar mot skatte­paradis­industrin och att vi tar itu med förmedlarna, skriver Torsten Fensby, expert på internationell skatteflykt.

SvD
Publicerad
Sverige avviker från flertalet OECD-länder i ett avseende. Trots alla läckor och skandaler har varken den nu­varande eller tidigare rege­ringen vidtagit särskilda natio­nella lagstiftningsåtgärder för  att komma tillrätta med problem som avslöjats genom läck­orna.  Nu måste regeringen och finans­minister Magdalena Anders­son ta itu med förmedlarna, skriver Torsten Fensby.

Sverige avviker från flertalet OECD-länder i ett avseende. Trots alla läckor och skandaler har varken den nu­varande eller tidigare rege­ringen vidtagit särskilda natio­nella lagstiftningsåtgärder för att komma tillrätta med problem som avslöjats genom läck­orna. Nu måste regeringen och finans­minister Magdalena Anders­son ta itu med förmedlarna, skriver Torsten Fensby.

Foto: privat, Erik Nylander/TT
Torsten Fensby

Torsten Fensby

Foto: privat
Annons

Så har det hänt igen. Efter tidigare avslöjan­den som LuxLeaks och Panama­dokumenten följer nu paradisläckan som (återigen) visar på den gigantiska omfattningen av den legala och illegala skatteflykten. Politiker gör ett tappert försök att låta förvånade, de av­slöjade betonar att allt är legalt och skatte­paradisindustrins förmedlare, i huvudsak revisions­byråer, advokatfirmor och banker, ligger lågt i väntan på att mediedrevet blåser över.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons