Annons

Agera efter din känsla, Bildt

Sverige har en goodwill och ingång i Vietnam som andra länder inte kommer i närheten av. Därför är det dårskap att lägga ned ambassaden i Vietnam. Jag vill verkligen vädja till utrikesministern, innan det är för sent och innan vårt goda rykte som byggts upp under lång tid i ett enda slag raseras. Det skriver Désirèe Pethrus, riksdagsledamot (KD).

Under strecket
Publicerad

Strax före jul kom utrikesminister Carl Bildt till utrikesutskottet med anledning av det prekära budgetläge som uppstått efter att S, V och MP just gått samman med Sverigedemokraterna och röstat igenom en budgetbesparing på regeringskansliet, vilket även innefattar utrikesdepartementet. Beskedet från utrikesministern var att UD måste spara 135 miljoner av de 300 miljoner som oppositionen dragit ner på och att fem ambassader måste läggas ner, däribland ambassaden i Hanoi i Vietnam.

Att regeringen måste lyda riksdagen och hålla budget är jag helt med på. Och att det är oppositionen som inte har full koll på vilka pengar som faktiskt finns, eller inte finns, till förfogande är jag också helt med på. Och att det också kan innebära att vi får lägga ner ännu fler ambassader kommande år förstår jag också. Att regeringskansliet har för mycket pengar, som bland annat Socialdemokraterna hävdar är ju också fel. Ett anslagssparande kan man inte ha till löpande utgifter.

Annons
Annons
Annons