Recension

Hotet utifrånAgentroman ger komplex bild av kalla krigets epok

Under strecket
Publicerad
Annons

Agentromanen har väl aldrig riktigt trivts på svensk mark. Det stora undantaget är Jan Guillous serie om Hamilton. Visst har det funnits andra, men man kan knappast tala om någon huvudfåra inom den svenska kriminallitteraturen. Kanske vill författaren och journalisten Christer Isaksson hjälpa till att råda bot på den saken med sin politiska thriller Hotet utifrån. Deckarvänner brukar vara förtjusta i att tvista om gränsdragningarna mellan olika subgenrer inom den vida kategorin kriminallitteratur. ”Hotet utifrån” är dock en klockren agentroman, tidstypiskt uppdaterad på så sätt att gråzonen mellan spioner och terrorister blivit än gråare.
Varningslamporna är många. Den starkast lysande är storyn som sådan. Tre statsråd i en inte alltför avlägsen framtida socialdemokratisk regering avrättas brutalt av olika internationella agenter. Statsministern står på tur. Mycket pekar på att det är ingen mindre än Fidel Castro som beställt morden.
Låter det svårsmält? Ja, mycket. Till det inledande motståndet i läsningen hör också författarens fäbless för putslustiga egennamn. Så heter till exempel polisministern Sture Hall och justitieministern Arne Larm.

Men en bit in i romanen händer något, och jag vet inte riktigt exakt hur det går till. Intrigen suger tag i en. Porträttet av statsminister Martin Henris blir intressant. De olika agenternas blodbesudlade levnadsbanor förflyttar oss ömsom till Kuba och Nicaragua, ömsom till Sydafrika, och fascinerar genom att sammantagna ge en rätt så komplex bild av den epok som kallades kalla kriget. Tempot drivs upp och spänningen ökar. Hela romanen är för övrigt skriven i presens, ett grepp som är svårare att bemästra än man kan tro.
Isaksson lyckas utmärkt och man är för en stund beredd att sätta parentes om de orimliga premisserna för berättelsen, orimliga kanske också i moralisk mening med tanke på den korta tidsrymd som förflutit sedan det högst verkliga mordet på landets förra
utrikesminister. Inkubationstiden för fiktionaliseringen av nationella trauman tycks bli kortare och kortare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons