Ditt ansikte i morgonAgentens uppdrag: Lista ut potentialen att bli ond

Javier Marías, född 1951 i Madrid, växte upp i USA, eftersom fadern – en av 1900-talets betydande spanska filosofer – var motståndare till Franco. Han debuterade som 21-åring och har publicerat ett dussin romaner och även givit ut novellsamlingar och journalistik.
Javier Marías, född 1951 i Madrid, växte upp i USA, eftersom fadern – en av 1900-talets betydande spanska filosofer – var motståndare till Franco. Han debuterade som 21-åring och har publicerat ett dussin romaner och även givit ut novellsamlingar och journalistik. Foto: Riccardo Musacchio & Flavio Anniello

Javier Marías väldiga trilogi rymmer såväl språkfest som thrillerinslag och ett kärleksbejakande budskap. Som av en egendomlig vind förs läsaren genom en mycket mörk romansvit, skriver Ulf Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Albert Bonniers förlag
Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

”Ibland ser jag honom som en gåta. Ibland tror jag att han är en gåta också för sig själv... Jag tror inte att han kan bli farlig. Men det finns skäl att vara rädd för honom.” Jacques Deza, centralfiguren i Javier Marías romantrilogi Ditt ansikte i morgon (först utgiven på spanska 2002–2007), erinrar sig dessa ord ur en rapport om honom själv, författad vid den totalhemliga, namnlösa enhet inom MI6 där han arbetar. Minnet kommer till honom medan han håller en pistol mot en mans tinning och inser att mannen inte har en aning om ifall Jacques kommer att avfyra vapnet eller inte.

I detta ögonblick har den väldiga texten, i Lena E Heymans svenska version, nått sidan ettusen, och Jacques är tillbaka i sin hemstad Madrid efter en tids verksamhet vid den namnlösa enheten i London. Om Javier Marías romanuniversum har det sagts att det spänner mellan den andres outgrundlighet och kärlekens nödvändighet. Berättelsen om Dezas inre och yttre liv i London och Madrid undersöker dessa båda erfarenheter med hjälp av stilistisk brio och fabulatoriskt melodrama.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons