Annons
X
Annons
X

Ägare kritiska till Telias Nepalförsäljning

De uppskattningsvis 2,5 miljarder kronor som Telia Soneras aktieägare förlorar när bolaget nu drar sig ur Nepal får kritik av Telias aktieägare. Nepal är ytterligare exempel på Telias korrupta affärer, konstaterar Sasja Beslik som är ansvarig för hållbara investeringar på Nordea.

Mutmisstankarna mot Telia
[object Object]
Nordeas chef för ansvarsfulla investeringar Sasja Beslik. Foto: Yvonne Åsell

SvD har sökt de större aktieägarna i Telia Sonera efter avslöjandet att den prislapp som Telia säljer en stor del av aktierna för är uppseendeväckande låg och att man i och med affären också efterskänker ett miljardlån till sin lokala partner.

Ansvaret för svenska statens innehav på 37,3 procent av aktierna är Mikael Damberg, näringsminister. Han befinner sig just nu i Washington och går inte att nås förrän på måndag meddelar hans pressekreterare SvD på fredagsförmiddagen.

Bland de institutionella ägarna är man försiktigt kritisk och flera sätter sig in i frågan. Nordea är inte imponerad av Telias Nepaläventyr och det sätt som bolaget nu väljer att lämna landet på.

Annons
X

– I vår analys har vi har kunnat identifiera att Telia helt och hållet saknade system för hantering av affärsetiska faktorer. Vi har inte förstått hur systematiska Telia Sonera varit i att göra den här typen av korrupta affärer. Nepal är ytterligare ett exempel på att affärer som gjorts varit kortsiktiga och nu till slut ytterst olönsamma, för Telia, aktieägare, skattebetalare och kunder, säger Sasja Beslik till SvD Näringsliv.

Nordea Fonder äger åt kunders räkning aktier för 1,5 miljarder men hör inte till de största ägarna.

I medier i Nepal har Telia också fått kritik för prislappen på aktieposten. Den var 84 procent lägre än det pris som Telia sålde resterande delen för till Axiata. Axiata blir ny huvudägare i Ncell. I Neapel tillbakavisas Telia Soneras vd Johan Dennelinds påstående om att det var låg efterfrågan på aktierna i Ncell. Istället nämns exempel på flera intresserade köpare.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Bizmandu.com (översatt från nepali till svenska via Google Translate) har talat med regeringstjänstemän och juridiska experter som är samstämmiga om att värderingen anses vara för låg. Landets tidigare finansminister Rameshwor Khanal uppger också att med stöd i gällande skattelagstiftningen kan regeringen syna den låga värderingen på aktierna och till och med stoppa affären.

  Annons

  Nordeas chef för ansvarsfulla investeringar Sasja Beslik.

  Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X