Annons
X
Annons
X

Ägare: Alla möten tog knäcken på styrelsen

Normalt styrelsearbete innebär fyra möten om året. Eniros styrelse har haft över femtio på två år. Nu kastar ledamöterna in handduken. Ny ordförande föreslås bli den välkände "städaren" Björn Björnsson.

Eniros skandaler
Lars-Johan Jarnheimer, avgående styrelseordförande för Eniro.
Lars-Johan Jarnheimer, avgående styrelseordförande för Eniro. Foto: Bezav Mahmod

Hela styrelsen för Eniro kommer att lämna. Arbetet med bolaget har varit för hektiskt för styrelsens medlemmar.

Det uppger valberedningens ordförande Pehr-Olof Malmström, som representerar bolagets störste ägare Danske Capital.

– Ingen av dem har ställt upp för omval. Vi fick reda på det tidigt i höstas när vi startade arbetet i valberedningen, säger Pehr-Olof Malmström.

Annons
X

Enligt honom har den slutkörda styrelsen haft "otroligt många möten". Under 2014 var det fler än 30 stycken. Under förra året var det drygt 20 stycken.

Ett normalt styrelsearbete innebär ofta ett möte per kvartal.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Framförallt har de ägnat sig åt finansieringslösningen med bankerna som skulle vara klar 2014, säger Per-Olof Malmström.

  Eniro har haft många problem: polisanmäld vd, finansiella problem och omfattande förhandlingar med långivare. SvD Näringslivs Patricia Hedelius skrev 23 februari i år att Eniro riskerar att bli nästa zombieaktie på börsen. Bolaget tappade 20 procent av sin försäljning förra året.

  – Jag ska inte spekulera om det hon skrev. Jag tror att vi har hittat en bra styrelse nu, säger Pehr-Olof Malmström i valberedningen.

  Som ny ordförande föreslås Björn Björnsson. Han är känd som "städare" och har stor erfarenhet av att hoppa in som styrelseordförande i krisdrabbade företag. Han kallades bland annat in som ordförande i Skandia efter alla de skandaler som briserade där i början av 2000-talet.

  – Han har väldigt lång erfarenhet av finansmarknaden och det är värdefullt i det skeende som Eniro är i. Det gäller att stärka förtroendet för bolaget, säger Pehr-Olof Malmström.

  Hur ska han göra det?

  – Han är inte rädd för att ta tag i de problem, som han kan tänkas identifiera. Han är arbetsam och förstår hur den finansiella marknaden fungerar.

  Vad har Eniro för problem?

  – Jag har inte identifierat det. Mitt uppdrag är att sätta ihop en styrelse.

  Hur dök Björn Björnssons namn upp?

  – Vi har ett brett nätverk i valberedningen och tog kontakt med honom. Sedan har vi haft ett antal möten med honom och han har träffat företagsledningen. För några veckor sedan fick vi besked om att han är intresserad.

  Valberedningens ordförande Pehr-Olof Malmström lyfter fram att den föreslagna styrelseledamoten Örjan Fridh har över 25 års erfarenhet av "turn around"-arbete.

  – Och med Joachim Berner får vi digital kompetens.

  Hur känns läget för Eniro?

  – Vi tror på det fortsatta strategiska arbetet. Det finns en bra förutsättning.

  Vad är den?

  – Det finns en bra styrelse. Det finns en bra ledning, säger valberedningens Pehr-Olof Malmström.

  SvD Näringsliv har varit i kontakt med föreslagne ordförande Björn Björnsson. Han har inga kommentarer om Eniro eller det arbete han kan tänkas göra.

  – Hör av er efter årsstämman 27 april, säger han.

  Enligt storägaren Länsförsäkringars representant i valberedningen, Jesper Bonnivier, ville man undvika att hela styrelsen slutade samtidigt.

  – Jag och valberedningen hade gärna sett en kontinuitet.

  Vad tänker du om att Eniroaktien dyker på börsen i dag?

  – Jag har egentligen ingen åsikt om den initiala kursutvecklingen efter offentliggörandet. Att alla i en styrelse väljer att avböja omval är ovanligt, men jag bedömer att den styrelse som valberedningen föreslår har förutsättningar att göra ett bra jobb framöver.

  Länsförsäkringar Fondförvaltning äger mycket aktier i Eniro - är det en bra investering?

  – Kursutvecklingen har varit svag hittills, säger Jesper Bonnivier.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här. kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Lars-Johan Jarnheimer, avgående styrelseordförande för Eniro.

  Foto: Bezav Mahmod Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X