Annons
X
Annons
X

Storägare om petningen: "Kommer leda till ordning"

En snabb omsvängning i inställningen till Anders Sundström hos ett antal stora ägare är grunden till att han får foten som ordförande i Swedbank.

– Om uppfattningen har varit att Swedbank är en bank i oordning så kommer det här att leda till ordning, säger Lennart Anderberg, ordförande i Swedbanks valberedning.

(uppdaterad)
Turbulensen i Swedbank

Foto: Linus Sundahl-Djerf

Mindre än en vecka före stämman kommer beskedet att Anders Sundström inte längre föreslås som ordförande i Swedbank. Beslutet fattades på tisdagen på ett möte i bankens valberedning.

– Vi har haft en kontinuerlig diskussion med andra stora ägare och på mötet igår blev det tydligt att vi hade skäl att ändra vårt beslut till stämman. Det bygger på att vi upplevde att det inte finns tillräckligt stöd för Anders som ordförande, säger Lennart Anderberg.

Lennart Anderberg är ordförande i Sparbanksgruppen som tillsammans med ett antal lokala sparbanksstiftelser äger cirka 9 procent av aktierna i Swedbank. Anderberg har hela tiden uttryckt sitt stöd för Anders Sundström.

Annons
X

– Ja, vi har känt ett förtroende för Anders men i det här fallet är det organisation som går före person.

Är du förvånad över utvecklingen?

– Ja, det är jag. Jag trodde inte vi skulle hamna här.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En av de ägare som ändrat uppfattning om Anders Sundström är försäkringskoncernen Alecta med nära 5 procent av aktierna.

  – Sedan februari, då vi publicerade våra förslag, har det förts en dialog, som de senaste dagarna har svängt. Då har vi funnit att det inte fanns det breda stöd som vi hade önskat, säger Ramsay Brufer, ägaransvarig på Alecta och medlem av Swedbanks valberedning.

  Swedbank är nu i den prekära situationen att vd, ordförande och finanschef alla kommer att ha lämnat banken inom loppet av några månader. Att Sundström lämnar mitt under rekryteringen av en ny vd lär dessutom inte påskynda den processen.

  – Det är tveklöst en utmaning och det kommer att påverka banken i närtid, men Swedbank vilar på en stabil grund och har en grundkompetens i sin verksamhet, säger Anderberg.

  Swedbank har fått mycket negativ publicitet de senaste åren och flera av bankens högsta chefer, däribland vd Michael Wolf, har lämnat under uppmärksammade former. den senaste månadernas avhopp.

  – Jag vill inte säga att det är en bank i oordning för då hade resultatet vi presenterar inte varit som de är. Men om uppfattningen har varit att Swedbank är en bank i oordning så kommer det här att leda till ordning,

  Lennart Anderberg pratade med Anders Sundström på tisdagen. Vad som sades under samtalet vill han inte avslöja.

  Det är mycket ovanligt att ett förslag till styrelseordförande dras tillbaka så här nära en årsstämma men Anderberg menar att det inte gick att förutspå den här utvecklingen när valberedningen beslutade om sitt förslag i februari.

  Hur tror du att det här påverkar Anders Sundströms eftermäle i Swedbank?

  – Det vet jag inte men jag kan nog sätta mig in i hur det känns för Anders.

  Du har ju uttryckt att du haft ett bra samarbete med Anders Sundström. Tycker du att det är orättvist mot honom?

  – Man kan inte uttrycka sig i termer av om det är rättvist eller inte. Anders vet om de spelregler som finns när det gäller den här typen av positioner. Vi har en situation där det inte finns det breda stöd som behövs. Det finns en saklig grund för beslutet.

  Som efterträdare till Anders Sundström föreslås nuvarande vice ordförande Lars Idermark. Andersberg vill inte uttala sig om Idermark är en långsiktig lösning.

  – Mitt svar är att Lars väljs fram till stämman 2017.

  Jens Henriksson, vd Folksam och medlem av valberedningen i Swedbank, berättar att valberedningen höll mötet på Sparbankernas riksförbunds hus i Stockholm vid 10-tiden på tisdagen. Då var många andra svenska placerare med. Där och då konstaterade valberedningen att Sundström inte har tillräckligt stöd.

  – Då blir valberedningens slutsats att "nej, vi kommer inte att föreslå Anders Sundström som ordförande för nästa år" och därmed så var den naturliga lösningen att tillfråga Lars Idermark.

  Exakt vad som gjorde att Sundström inte har tillräckligt fortroende vill han inte säga.

  – Den frågan måste ställas till de andra än oss. Vi som valberedning föreslog ju Anders Sundström som ordförande. Men en viktig roll hos en samhällsinstitution som Swedbank är att hitta en ordförande som har ett starkt och brett stöd, Vi kunde efter det här mötet konstatera att så är inte fallet, och då informerade vi Sundström vid fem-tiden att vi avser att inte föreslå honom som ordförande.

  Han berättar att det var ordföranden som informerade Sundström, men att han själv också har pratat med Anders Sundström efter han fått beskedet. Men vad Sundström sa då, det vill han inte berätta.

  Jens Henriksson själv har haft en hel del kontakter med Anders Sundström i olika sammanhang.

  – Ja, självklart. När jag efterträdde Anders Sundström som vd i Folksam så brukar jag säga att gav han mig en väldigt dålig start, eftersom han efterlämnade ett bolag som det gick så väldigt bra för. Jag tycker att han har gjort ett väldigt bra jobb för Folksam, men jag tycker också att han har gjort ett väldigt bra jobb för Swedbank, som har blivit en väldigt bra placering.

  Hur känns det att sparka en kompis på det här sättet?

  – Det är viktigt att konstatera att de här relationerna, även om man är vänner så är det en professionell relation. Min uppgift som vd för Folksam är att tillvarata vår kunders intressen. Det är inga konstigheter eller hard feelings, säger Jens Henriksson.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här.

  kundservice.svd.se
  Annons
  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X