Annons
Kommentar

Mårten Schultz:Aftonbladets text typexempel på förtal

Åsa Linderborg och Martin Kragh.
Åsa Linderborg och Martin Kragh. Foto: Pontus Lundahl/TT, Simon Rehnström

Rysslandsforskaren Martin Kragh har anmält Aftonbladet för förtal. Det är ytterst ovanligt att JK åtalar tidningar – men samhällsintresset talar för att det borde göras i det här fallet.

Under strecket
Publicerad

Bakgrunden är denna: i Aftonbladet har Martin Kragh, som är docent vid Uppsala universitet och ansvarig för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, anklagats för att ”under förment vetenskaplig dräkt” ha företrätt en ”hemlig, statlig säkerhetsorganisation i Storbritannien". Organisationen har, skriver tidningen, förutom att smutskasta Jeremy Corbyn utgjort ”basen för ett internationellt nätverk som ska sätta dit folk som sprider ’rysk propaganda’”.

I en senare artikel utvecklade kulturchefen Åsa Linderborg påståendena efter att ha fått mothugg av Expressens kulturchef Karin Olsson: ”Enligt läckta dokument som brittisk press tar på allvar, misstänks Martin Kragh arbeta för främmande makt, närmare bestämt den brittiska underrättelsetjänsten. Om det stämmer, hyser Expressen en medarbetare som säljer (falsk) information om sina landsmän.”

Annons
Annons
Annons