Aftonbladare på alla stolar

Vart man än vänder sig i chefsrummen i medie-
Sverige hittar man en före detta kvällstidningschef. På fem av landets största tidningar sitter chefredaktörer med ett gemensamt: att de var med om Aftonbladets vändning från ett krisnäste i Klara till Sveriges största mediehus vid Globen.

Under strecket
Publicerad
Alla jobbade de tillsammans på Aftonbladet, 1996 blev tidningen störst i Sverige. Överst Lena K Samuelsson, numer chefredaktör SvD, Bo Hedin, vd och chefredaktör SvD Nya medier, Gunnar Strömblad, SvD:s förre vd och nu Schibsteds Sverigechef och Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet Nya medier. I mitten Thorbjörn Larsson, chefredaktör DN. Underst 
Amelia Adamo, vd för Amelia förlag och chefredaktör M, Otto Sjöberg, chefredaktör Expressen, Anders Gerdin, chefredaktör Aftonbladet och Sakari Pitkänen, chefredaktör Metro. Foto: Aftonbladet bild, Scanpix, Metro.

Alla jobbade de tillsammans på Aftonbladet, 1996 blev tidningen störst i Sverige. Överst Lena K Samuelsson, numer chefredaktör SvD, Bo Hedin, vd och chefredaktör SvD Nya medier, Gunnar Strömblad, SvD:s förre vd och nu Schibsteds Sverigechef och Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet Nya medier. I mitten Thorbjörn Larsson, chefredaktör DN. Underst Amelia Adamo, vd för Amelia förlag och chefredaktör M, Otto Sjöberg, chefredaktör Expressen, Anders Gerdin, chefredaktör Aftonbladet och Sakari Pitkänen, chefredaktör Metro. Foto: Aftonbladet bild, Scanpix, Metro.

Annons

I boken Chicken race av Sigge Sigfridsson, som kom ut 1997, konstaterar Expressen-grundaren Carl Adam Nycop att en kvällstidningsmakare ska vara som en bra jazzmusiker. ”När de är på toppen sänder de ut något som träffar mottagaren, en känsla som handlar om gemenskap. Man ska ta komplicerade saker och skriva om dem på ett underhållande sätt.”
Så mycket jazz är det kanske inte över dagens kvällstidningar; snarare Lordi och Boten Anna. Men när DN:s nya chefredaktör Thorbjörn Larsson i torsdags talade om att DN måste bli en ”gladare tidning”, med mindre uppnäsa och mer empati och humor, var det kanske Nycops recept han hade i tankarna.
Att den hårdhänte kvällstidningslegendaren Larsson, med 29 år bakom sig på Aftonbladet och snart fyra på Expressen, tar över ”den malliga morgontidningen”, är en kulturrevolution för många medarbetare på DN - även om flera av deras andra chefer och profiler (Niklas Ekdal, Maria Schottenius, Mats J larsson, Barbro Hedvall, Georg Cederskog med flera) också har kvällstidningsbakgrund.

Annons

Men sett i ett större sammanhang är det fullt normalt och logiskt. I en genomgång som branschtidningen Resumé gjorde häromåret återfinns mer än 100 gamla kvällstidningsmedarbetare i dag på olika chefsposter bortom kvällstidningarna. De är chefredaktörer för tidskrifter (Amelia Adamo, Anders Andersson, Hans Bolander, Carina Nunstedt, Jonna Bergh), tv-chefer (Robert Aschberg, Albert Svanberg, Anders Knave) eller pr-konsulter och informationschefer (Paul Ronge, Niclas Lövkvist, Erik Månsson).
Men framför allt är de chefer för landets största tidningar och sajter. Aftonbladets dåvarande vd Gunnar Strömblad är numera chef för Schibsted Sverige, Thorbjörn Larsson (DN), Lena K Samuelsson (SvD), Bo Hedin (svd.se), Sakari Pitkänen (Metro), Anders Gerdin (Aftonbladet), Kalle Jungkvist (aftonbladet.se) och Otto Sjöberg (Expressen) har dessutom inte bara kvällspressbakgrunden gemensam: de var också alla med i den långa process på 80- och 90-talet då Aftonbladet vände kris till dominans. Från storförluster, varsel om uppsägningar och ett upplageliv i skuggan av Expressen gick Aftonbladet om och förbi – och blev i oktober 1996 åter Sveriges största tidning, efter 44 år.

Annons
Annons
Annons