Annons
X
Annons
X

Afrosvenskar kräver ministeravgång

Afrosvenskarnas riksförbund kräver att kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth avgår. Detta sedan hon, enligt förbundet, deltagit i en ”smaklös rasistisk manifestation”.

Av TT
(uppdaterad)
Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.
Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång. Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO

De syftar på när Lena Adelsohn Liljeroth i samband med firandet av World Art Day den 15 april skar upp en tårta, som föreställde en naken svart kvinna. Enligt Afrosvenskarnas riksförbund föreställde tårtan en rasistisk karikatyr av en svart kvinna.

Enligt Moderna Museet var avsikten att problematisera kvinnlig omskärelse.

– Att säga att man gjorde det här i ett gott syfte förstärker bara hånet mot människor som drabbas av rasism och mot kvinnor som drabbas av omskärelse, säger Kitimbwa Sabuni, som är talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

Annons
X

Afrosvenskarnas riksförbund kräver nu att kulturministern avgår.

– Förtroendet är förbrukat. Det är ett sådant grovt övertramp. Hon som minister måste ha en känsla för det och måste kunna säga stopp och inte delta i det som representant för Sveriges regering, säger han.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth förstår reaktionerna.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag förstår mycket väl att det här provocerar, och det var också en mycket bisarr situation. Jag var inbjuden att tala på World Art Day om konstens frihet och rätten att provocera. Och sedan ville man att jag skulle skära upp en tårta, säger hon till TT.

  TT:Afrosvenskarna anser att det var en rasistisk karikatyr av kvinnan.

  – Då får de faktiskt vända sig till konstnären, jag går inte in och recenserar konst, men jag kan mycket väl förstå att hela situationen kan misstolkas.

  TT: Men du skar ändå i tårtan?

  – Det gjorde i så fall alla, men det var kanske litet chockartad situation och det var väl också det konstnären ville åstadkomma förmodar jag. Han påstår ju att det utmanar ett romantiserande och exotiserande synsätt från väst på det som egentligen handlar om våld och rasism. Det är vad jag har fått veta om konstverket i efterhand. Konsten måste få provocera, säger Adelsohn Liljeroth.

  Konstnären Makode Linde anser att Afrosvenskarnas riksförbund missförstått hans konstverk, vilket han beklagar.

  – Med tanke på det fattiga utbud som finns i Sverige av konstnärer som skulle kunna definiera sig som afrosvenskar, så hade man ju hoppats att Afrosvenskarnas riksförbund var litet mer insatta i den konst som jag håller på med, säger han till TT.

  Makode Linde är känd för att i sin konst just utgå från rasism, främlingsfientlighet och slaveri. Syftet med tårtan, som var en del av hans konstverk, var just att ställa västerländska föreställningar om Afrika i kontrast till den verkliga bilden av slaveri och förtryck.

  Han framhåller också att huvudsyftet med tårtan inte var att skildra könsstympning.

  Förutom kulturministerns tal hölls bland annat en paneldebatt om kampen mot censur och för konstens frihet med några av den internationella konstscenens toppnamn.

  Liljeroth upphovsman till performance-vrål blog.svd.se

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X

  Tårtan som fått Afrosvenskarnas riksförbund att kräva kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths avgång.

  Foto: PONTUS RAUD/SCANPIX VIDEO Bild 1 av 2

  Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

  Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X