Afrikas kvinna i akademien

I nästan 50 år har den ofta Nobelpristippade Assia Djebar skrivit om förtrycket av Algeriets kvinnor och konsekvenserna av kolonialtiden. Nästa vecka tar hon plats i Franska akademien och blir den prestigefyllda samlingens första kvinna från norra Afrika. SvD träffade henne under ett besök i Stockholm.

Under strecket
Publicerad
Annons

Vi möts i det guldprydda rummet på franska ambassadörens residens vid Karlaplan. Är hon inte van vid så här eleganta lokaler lär hon bli det framöver. Förra sommaren invaldes hon som den första kvinnliga Maghreb-författaren i Franska akademien. På torsdag nästa vecka är det dags för installationsceremonien.
Assia Djebar verkar inte ha något emot att bli intervjuad. Tvärtom. Hon pratar i ett. Reser sig upp. Lägger schalen åt sidan. Gestikulerar. Gnuggar sig över tinningarna när hon avbryts med en fråga.

Det känns först som om hon säger god dag yxskaft till frågorna. Men ganska snart blir ett mönster tydligt: Det är historikern i henne som träder fram.
För att svara på vad platsen i Franska akademien betyder för henne tar hon hela historien från början, precis som i sina romaner. Hon upplyser om det ansträngda förhållandet mellan Frankrike och dess forna koloni Algeriet, om Frihetskriget, om den miljon fransmän som fick lämna Algeriet och vad franska språket har betytt för henne.
– Franska är en viktig förbindelselänk mellan de båda länderna. Det är vad ordet frankofoni betyder för mig, det handlar inte enbart om själva språket.
– Platsen som akademiledamot är mest symbolisk, påminner hon. Jag har ingen makt att egentligen förändra någonting.

Annons
Annons
Annons