Annons

Afrikas jordbruk måste stärkas

Just nu tacklar världen tre stora kriser. Det handlar om det ökade antalet hungriga, klimatförändringen och en globalt sviktande finansmarknad. För att världens fattiga inte ska behöva bära en ännu större börda av dessa kriser än vad de redan gör, måste världen fokusera uppmärksamhet och resurser på jordbruket i Afrika, menar Sidas generaldirektör Anders Nordström och Lennart Båge, före detta chef för FN:s fond för jordbruksutveckling, IFAD.

Under strecket
Publicerad

Världens ledare och biståndsaktörer har under de senaste 15-20 åren försummat jordbruket som central sektor för ekonomisk utveckling, trygghet till mat och den sektor där majoriteten av befolkningen i de fattigaste länderna får sin utkomst.

Dagens jordbruk i Afrika kan inte förse befolkningen med mat för den omedelbara försörjningen och överlevnaden. Världsbanken beräknar att de ökande livsmedelspriserna sedan 2005 har gjort att ytterligare 200 miljoner människor idag inte kan äta sig mätta. Istället för att halvera antalet hungriga till 2015 som är FN:s milleniemål kommer antalet hungriga sannolikt att öka. Totalt beräknas att drygt en miljard fattiga människor inte ha tillgång till tillräckligt med mat, enligt FAO.

Annons
Annons
Annons