Afrikas horn nytt fokus i terrorkriget

Under strecket
Publicerad
Annons

KAPSTADEN I kampen mot terrorismen har fokus åter hamnat på östra Afrika. Efter bomben mot ett hotell och robotarna mot ett israeliskt passagerarflygplan i Mombasa har USA:s president George W Bush just konsulterat ledarna för Kenya och Etiopien - båda hastigt influgna för krismöte i Washington.
USA bygger upp en bas i Djibouti, avsedd för anfall mot Irak, och har skickat örlogsfartyg till kusten vid Afrikas horn. Under den sista veckan har USA:s och Kenyas försvarsmakter hållit en gemensam övning.
Den brittiska ambassaden i Nairobi stängdes i torsdags efter nya terrorhot. Bomberna mot USA:s ambassader i Nairobi och Dar es Salaam 1998, med 224 döda och 5000 skadade, finns i färskt minne.
Precis som vid förra veckans attacker i Mombasa lades skulden den gången på Usama bin Ladins nätverk al-Qaida.
Några av de män som gripits i Kenya misstänkta för attackerna i Mombasa är somalier. Kenyas marinchef generalmajor Pastor Awitta säger till nyhetsbyrån AFP att han håller det troligt att de som låg bakom
terrordåden i Mombasa kom med båt från Somalia.

Annons

Redan när kriget mot talibanerna i Afghanistan inleddes spekulerades om att ett anfall mot Somalia stod i tur.
Landet saknar en fungerande centralregering och har i flera år utpekats av underrättelsetjänster som en tillväxthärd för extrema terrorgrupper inom bin Ladins nätverk.
Speciellt gruppen Al-Itihad al-Islamiya nämns ofta. Denna grupp har också figurerat i den sydliga etiopiska provinsen Ogaden, som befolkas av etniska somalier.
Al-Itihad har ibland kopplats samman med den mest kände av krigsherrarna, Hussein Mohammed Aidid i Mogadishu.
Amerikanskt spaningsflyg bevakar dag som natt Afrikas horn och söker tecken på baser för al-Qaida eller al-Itihad - om sådant är möjligt att utläsa från luften.
Somalia är efter tio års krig och kaos en villervalla av fientliga väpnade fraktioner som leds av krigsherrar, var och en självutropad ledare för någon klan eller subklan.
Somalia och Djibouti är de enda helt muslimska länderna på Afrikas horn. Eritrea,
Etiopien och Kenya har muslimska minoriteter, i Kenya mindre än tio procent.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons