Annons

Afrikas elefanter lever farligt

Jakten på Afrikas elefanter trappas upp igen. Den illegala jakten ökar kraftigt i Centralafrika och den legala jakten i Sydafrika är på väg att återupptas, efter tio års totalstopp.

Publicerad

KAPSTADEN
Sudan har blivit centrum för den illegala elfenbenshandeln. I landets huvudstad Khartoum finns numera elfenben till salu helt öppet.
Vid en presskonferens i Nairobi i måndags sade experten Esmond Martin att det dödas mellan 6 000 och 12 000 elefanter varje år för att förse marknaden i Asien. Esmond Martin har länge forskat om den
illegala elfenbenshandeln och skrivit en bok i ämnet.

Martin har just återkommit från Sudan, på uppdrag av den brittiska organisationen Care for the Wild International. Han hittade i Khartoum 11 000 pjäser av elfenben i cirka 50 butiker. Han hittade också 150 hantverkare som snidade elfenben, enbart nytt material.
Handlare och hantverkare uppgav att råvaran kommer från Centralafrikanska republiken, Kongo-Kinshasa, Tchad, Kenya och södra Sudan. Sudanesiska myndigheter gör inget för att stoppa handeln, trots att den är förbjuden.
– Praktiskt taget alla jag talade med sade att det är Sudans regeringsarmé som skjuter djuren i södra Sudan. De berättade också att armén sköter transporten av elfenben från Centralafrika.
Esmond Martin pekar ut de
tusentals kineser som arbetar i Sudans olje- och gruvindustri som den vikigaste länken i handeln. De smugglar varorna vidare till Asien. Kina är i dag den största marknaden för elfenben och efterfrågan bara ökar.

Annons
Annons
Annons
Annons