Afrikanskt stöd för FN-trupper till Darfur

Under strecket
Publicerad
Annons

KAPSTADEN Läget i västra Sudan har drastiskt försämrats den senaste tiden. FN:s generalsekreterare Kofi Annan anser att den afrikanska fredsstyrkan på plats inte har den rätta kapaciteten och vill ersätta den med soldater från EU och USA.
Politiskt är det högkänsligt. Sudans regering vägrar att släppa in annat än afrikanska fredstyrkor. Men den Afrikanska unionen, AU, börjar också skärpa tonen mot Sudan och vill få in FN.
Sudans regim pekas ofta ut för att stödja den ena parten i Darfur, den arabiska Janjawid-milisen, som i tre år attackerat byar som bebos av svarta afrikaner. I denna etniska konflikt har överfallen, morden och våldtäkterna börjat öka igen. Under de tre år konflikten pågått har 200000 människor mist livet och två miljoner drivits på flykt. Fredsförhandlingarna som pågår i Nigeria visar inga tecken på att komma någonvart.
Kofi Annan säger att läget försämrats så mycket att Sudans regering inte längre kan tillåtas bromsa ett FN-ingripande. Säkerhetsrådet förbereder därför på Annans
uppmaning en mobil insatsstyrka, en högteknologisk insats med helikoptrar och flygunderstöd för snabba interventioner där våldet blossar upp. Annan går i dagarna ut med en förfrågan till de länder han vill ska delta.
Nu säger även AU:s vice ordförande Patrick Mazimphaka i en intervju med BBC att det inte är den sudanesiska regeringens ensak att bestämma vilka som ska övervaka Darfur. Mazimphaka stöder tanken på att FN tar över kommandot. Saken blir en huvudfråga när AU håller sitt toppmöte 16-18 januari. Mötet äger rum just i Sudans huvudstad Khartoum, där dessutom Sudan ska ta över AU:s ordförandeklubba.
Det återstår att se om AU:s statsöverhuvuden går på Mazimphakas linje. Det vore i så fall en radikal omsvängning i afrikansk politik, där kritik och så kallad inblandning i andra länders angelägenheter varit strängt tabu.
AU har 6000 soldater i Darfur, men styrkan har små resurser och den själv blivit måltavla. Det saknas 130 miljoner dollar för det detta budgetår, som avslutas i maj. Styrkan
finansieras av mest EU och USA, men intresset för en fortsättning är svalt eftersom resultatet varit dåligt.
FN:s speciella representant för Sudan, Jan Pronk, har sagt till säkerhetsrådet att fredsförsöken i Darfur har misslyckats och att det behövs en både större och militärt effektivare insatsstyrka som kan försvara sig själv, stoppa våldet mot civila och avväpna milisstyrkorna. Pronk har nämnt mellan 12 000 och 20000 soldater.
Det finns redan en FN-styrka på 4 200 soldater i Sudan, som väntas växa till 10 000 soldater i mars, om säkerhetsrådet anslår pengar. Den opererar dock enbart för att övervaka fredsavtalet för södra Sudan, som slöts förra året. Men problemen där är långt mindre än i Darfur.

OLA SÄLL

Annons
Annons
Annons