Afrikanska toppar Afrika hoppas på Skottland

Under strecket
Publicerad
Annons

KAPSTADEN Lösningen på Afrikas problem tycks ligga i Skottland. Det är där, i den lilla orten Gleneagles som ledarna för G8 samlas om några veckor och ska ta ställning till Tony Blairs gigantiska Afrikaplan. När World Econimic Forums Afrikatoppmöte samlades i Kapstaden i går handlade allt om Gleneagles.
WEF:s Afrikakonferenser har hållits 15 år men deltagarna intygar att det den här gången råder en helt ny optimism. Av de 700 deltagarna är minst hälften affärsmän - en kraftig ökning och ett tecken på att Afrika åter börjar bli intressant för dem.
Den genomsnittliga tillväxten i Afrika har ökat markant de sista åren och är nu 5,5 procent. 7-8 procent är inom räckhåll, säger Klaus Schwab, grundare och ordförande för World Economic Forum.
Det stundande G8-mötet bidrar till en ny framtidstro, men det finns orosmoln. Ännu saknas en konsensus mellan G8-ledarna om vilka delar av planen man kan enas om. Framför allt är det George Bush som har sina egna planer för Afrika.
Skulle Blair få gehör för hela
paketet innebär det att Afrika får sin största kapitalinjektion sedan kolonialismens dagar. Det totala biståndet skulle fördubblas från dagens 25 till 50 miljarder dollar år 2010, och ytterligare 25 miljarder därefter. Det jämförs med Marshallplanen till Europa efter andra världskriget.

Blairs Afrikarapport bygger på önskemål från Afrika, nämligen det afrikanska initiativet Nepad, med Sydafrikas president Thabo Mbeki som en arkitekt. De flesta av Blairs kommissionärer är afrikaner.
Grundtanken är tillväxt och att de privata företagen är tillväxtens motor. För detta krävs sunt politiskt ledarskap och demokrati, vilket är Afrikas löfte i gengäld. De senaste fem åren har två tredjedelar av Afrikas länder haft flera partival.
Men Afrikas rykte väcker fel associationer, varumärket Afrika måste förbättras anser Klaus Schwab, som tror att tiden är mogen för det.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons