Afrikansk vinnare i Berlin

En Carmen som vi inte tidigare har sett vann årets guldbjörn i Berlin.

Under strecket
Publicerad
Annons

Filmen heter U-Carmen in Khayelitsha och bjuder på en av de frodigare versionerna av den kåta cigarrullerskan, i sydafrikansk township-miljö och med libretto på xhosa.
Trots flera hyllade Afrika-filmer under årets festival där man tog upp krigets fasor gick alltså priset till en klassisk berättelse i passionens tecken. Bizet ler i sin himmel.

Som väntat blev Julia Jentsch bästa skådespelerska för sin tolkning i Marc Rothemunds Sophie Scholl - Die letzten Tage, inte den första men kanske den noggrannaste filmen om den unga tyska motståndskvinnan som 1943 fångades och avrättades av nazisterna.
Rothemund baserar filmen på nyligen återfunna förhörsprotokoll och erhöll för sin minutiösa research och gripande film årets regipris.
Jentsch, som just nu kan ses i De feta åren är förbi, är värd att titta efter i framtiden. Detta gäller även unge nykomlingen Lou Taylor Pucci, belönad som bäste skådespelare för sin insats i långfilmsdebuterande Mike Mills varmt intelligenta komedi The Thumbsucker, ett prima
exempel på ungt och vitalt amerikansk filmskapande 2005.

Annons
Annons
Annons