Afrikansk konst allt hetare – priserna stiger

Afrikansk konst blir allt hetare på den internationella konstmarknaden. Satsningar både inom och utanför kontinentens gränser får intresset och värdet på både första- och andrahandsmarknaden att stiga. För den investeringssugne öppnas möjligheter.

Under strecket
Publicerad
Irma Stern (Sydafrika) Flower still life, 1947. Bilden är beskuren.

Irma Stern (Sydafrika) Flower still life, 1947. Bilden är beskuren.

El Anatsui (Ghana), Diaspora, 2012. Bilden är något beskuren.

El Anatsui (Ghana), Diaspora, 2012. Bilden är något beskuren.

Annons

Med jämna mellanrum dyker en ny geografisk region upp på den globala konstradarn. Ekonomisk tillväxt, politisk omdaning och globalisering är förändringar som gör att tidigare förbisedda marknader kan växa fram och bli hett stoff. Det hände i Ryssland och efter det i Kina, som Artprice.com nyligen utnämnde till ”the world’s largest art marketplace”. När framför allt den amerikanska konstmarknaden det senaste backat rejält har Kina i stället stigit.

Sett utifrån ett investeringsperspektiv är det bara att gratulera dem som var med tidigt på Kinatåget. Var nästa konsttåg sätter fart är alltid en källa till spekulation, men flera indikationer pekar på att det redan börjat tuffa runt i Afrika. Den samtida afrikanska konsten attraherar köpare över hela världen och andrahandsmarknadens priser för afrikansk konst stiger. Dock finns skillnader mellan Ryssland och Kinas framväxt och den afrikanska. Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys söksajt för auktioner, förklarar:

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons