Afrika-franc stabil även med euro

Under strecket
Publicerad
Annons

Införandet av euron påverkar även en stor del av Afrika, där de gamla franska kolonierna och ytterligare några länder i decennier haft sina valutors stabilitet garanterad av franska riksbanken.
De före detta franska kolonierna i Västafrika och Centralafrika har en gemensam valuta, CFA-franc, som varit värd exakt en hundradels fransk franc. Franska riksbanken har stått som garant för en valutastabilitet, som dessa oftast mycket fattiga länder knappast kunde ha hoppats på om de hade tvingats ta fullt ansvar för sina ekonomier på egen hand.
Konsekvensen har varit att det koloniala beroendet av Frank-rike aldrig helt har upphört, eftersom valutastabiliteten har förutsatt att Frankrike fått diktera de ekonomiska villkoren i hög grad. Frankrike har också i stor utsträckning täckt CFA-ländernas budgetunderskott.
I Afrika har därför många frågat sig hur det skulle gå för dem när den franska francen slopas och franska riksbanken bara blir en filial till Europeiska centralbanken.
Men även efter eurons införande fortsätter Frankrike att garantera CFA-francens stabilitet. CFA knyts till euron till den fastlagda kursen 655,957 CFA per euro - i praktiken 656/1.
På ögruppen Komorerna i Indiska oceanen blir den komoriska francen värd 492 på en euro. tt

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons