Annons

Afghaner vill ha utländsk närvaro

Tre färska studier av vad befolkningen tycker har nyligen genomförts i Afghanistan. Enligt dem är en majoritet av afghanerna oroade över säkerheten och de flesta är positiva till de Natoledda styrkorna, skriver Stefan Olsson, forskare vid FOI.

Under strecket
Publicerad

Under innevarande höst väntar ett nytt beslut om Afghanistaninsatsen. Regeringen har förklarat att den vill behålla de svenska trupperna, men har i nuläget inte fullt stöd i riksdagen. De rödgröna har talat om att de vill se 2014 som sista året med svensk trupp i Afghanistan. Sverigedemokraterna har nämnt 2013. Till detta kommer nu också meddelandet om ytterligare en stupad soldat, vilket sannolikt också skapar oro hos allmänheten.

Ett av de centrala argumenten i debatten har varit att afghanerna inte vill ha oss västerlänningar i landet. Det finns afghanska gerillaförband som har stridit oavbrutet i mer än 30 år. Vad får oss att tro att vi ska lyckas besegra dem? Slutsatsen skulle därför vara att Sverige bör snabbavveckla sin militära insats i Afghanistan.

Annons
Annons
Annons