Annons
X
Annons
X

Affärsman i Nepal fick 2 miljarder av Telia

För att kunna öka ägandet i nepalesiska operatören Ncell lånade Telia Sonera ut 230 miljoner dollar till en "lokal affärsman". Det var ett ovanligt lån eftersom Telia Sonera aldrig räknade med att pengarna skulle återbetalas. När Ncell nu säljs sker återigen förmögenhetsöverföringar på flera miljarder till oklara motparter.

Mutmisstankarna mot Telia
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

2012 slöt Telia Sonera ett avtal där bolaget lånade ut 230 miljoner dollar, motsvarande knappt 2 miljarder kronor, till Niraj Govinda Shrestha som själv beskriver sig som "en av Nepals mest framgångsrika affärsmän".

Att Niraj Govinda Shrestha bor i Minsk och har som huvudsyssla att vara "rådgivare åt Nepals honorärkonsul i Vitryssland" ger en delvis annan bild. Honorärkonsulat är lägsta tänkbara nivå i den diplomatiska rangskalan. Konsulns konsult är följaktligen ännu lägre. Vitryssland är inte heller känt för att dra till sig framgångsrika och seriösa affärsmän.

Hur det nu än låg till så fick Niraj Govinda Shrestha ett lån från Telia Sonera som, inklusive upplupen ränta, i dag motsvarar långt över 2 miljarder kronor. Pengarna användes enligt Telia Sonera till att köpa en aktiepost på 20 procent i teleoperatören Ncell. Den posten fick Telia Sonera option att köpa i framtiden.

Annons
X

Det är dock inte känt vem eller vilka som i slutändan fick ta del av de 2 miljarder kronorna som Telia Sonera betalade ut till Niraj Govinda Shrestha.

Däremot var Telia Sonera redan från början helt på det klara med att man sannolikt aldrig skulle få lånet återbetalat. I bokslutet för 2012 skrevs fordran på Niraj Govinda Shrestha ner till noll. Enligt Henrik Westman, presschef på Telia Sonera gjordes nedskrivningen "i enlighet med IFRS" redovisningsregler.

Rent bokföringstekniskt gjordes detta med motiveringen att Telia Sonera betraktade lånet som ett indirekt förvärv av aktier. Uppenbarligen en affär som gjordes till ovanligt gynnsamma villkor för de slutliga mottagarna av miljardutbetalningen från Telia Sonera.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  När telekomjätten nu säljer allt och lämnar Nepal så blir det än mer tydligt att utbetalningar till "lokala partners" görs av andra skäl än traditionellt sund affärslogik.

  De 20 procent av Ncell som "ägs" av Niraj Govinda Shrestha har nu Telia Sonera sett till att överföra till bolaget Sunivera Capital Ventures mot en betalning på 48 miljoner dollar, motsvarande 408 miljoner kronor.
  Samtidigt säljer Telia Sonera sina egna aktier i Ncell för ett pris som är mer än 700 procent högre.

  Jämfört med marknadsvärdet i affären mellan Ncell och Telia Sonera sker det alltså en förmögenhetsöverföring på cirka 2,5 miljarder kronor till bolaget Sunivera.

  Varför är priset så lågt för de aktier som säljs till Sunivera?

  Svaret från Telia Sonera är att Sunivera var "den lokala partnern som Axiata valde i den här transaktionen".

  Malaysiska Axiata, köpare av aktiemajoriteten i Ncell, bestämde alltså vem som skulle få förmånen att köpa till 84 procents rabatt. Enligt en rad dokument och registerutdrag som SvD tagit del av finns det kopplingar mellan Sunivara och en viss Raj Bahadur Singh. Det är en inflytelserik grå eminens i Nepal som både är svärson till ex-kungen och har täta band till makthavarna i maoistpartiet.

  Den svenske journalisten och Nepalkännaren Emanuel Sidea har tidigare avslöjat att Telia Sonera ursprungligen etablerade sig i Nepal genom affärer med just Raj Bahadur Singh.

  SvD har frågat Telia Sonera om de kan utesluta risker för mutor eller penningtvätt i den pågående försäljningen av Ncell.

  – Vi gör allt som står i vår makt för att förhindra att något olagligt och oetiskt sker i samband med affärer. Risker kvarstår alltid. I samband med transaktionen i december beställde vi även en fördjupad granskning från externa rådgivare för att ytterligare granska inblandade parter, kopplingar – nuvarande och historiska –, ägande och penningströmmar. Så vi är så säkra vi kan, givet vårt underlag och kontroller, säger Henrik Westman, presschef på Telia Sonera.

  Telia Sonera svarar inte på om frågetecken kring mutor eller penningtvätt kan äventyra Ncell-affären.

  Annons
  Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X