X
Annons
X

Magnat och kommunist utmanar Putin

Långläsning

Miljonären Pavel Grudinin jämför sig med Donald Trump. Efter kometkarriären på ett jordbruksföretag sålde han mark till Ikea. Nu har han seglat upp som kommunistpartiets kandidat i ryska presidentvalet.
– Jag är inte emot Putin, säger han på sin gård – en sovchos som fortfarande bär namnet Lenin.

Röda jordgubbar i plast – en symbol för jordbruksföretaget – pryder lyktstolpar vid infarten till Lenin-sovchosen, cirka 20 kilometer sydöst från centrala Moskva.

På Sovjettiden var denna gård ett statligt jordbrukskollektiv och bönderna anställda av staten. Men detta är ingen förfallen sovjetisk bongård.

Pavel Grudinin pekar med hela handen, omgiven av toppolitiker på vänsterkanten, bland andra en mycket känd man från 1990-talet – Jurij Boldyrev. Tillsammans med bland andra Grigorij Javlinskij var Boldyrev en av grundarna till vänsterpartiet ”Jabloko”. I röd slips: Grudinins talesperson Aleksandr Jusjenko, på Lenin-sovchosen utanför Moskva.

Foto: Denis Sinyakov Bild 1 av 7

För Pavel Grudinin är ekonomin det viktigaste som måste förändras. Han har anklagats för att ha nära band till oligarker men vill rensa ut korruptionen bland eliten i Ryssland. En kapitalist som vill tjäna pengar, men också stärka de mindre bemedlade, vars politiska program innehåller ingredienser av nationalism.

Foto: Denis Sinyakov Bild 2 av 7

Finland lyfts fram som en förebild för skolundervisningen på den nybyggda skolan.

Foto: Denis Sinyakov Bild 3 av 7

Klättervägg och modern interiör. Utanför ser skolan ut som ett påkostat kongresscenter.

Foto: Denis Sinyakov Bild 4 av 7

Boskap på Lenin-sovchosen utanför Moskva.

Foto: Denis Sinyakov Bild 5 av 7

Artëm Bookin och Vjatjeslav Tvjelenev har sett gammal sovjetisk teknologi bytas ut till holländsk. Denna del av bondgården byggdes ut 2016. De säger att de framställer landets bästa mjölkprodukter.

Foto: Denis Sinyakov Bild 6 av 7

SvD:s Maria Georgieva och affärsmagnaten – kommunistpartiet KPRF presidentkandidat – Pavel Grudinin pratar om Ikeas framgångar i Ryssland.

Foto: Denis Sinyakov Bild 7 av 7
Annons
X
Annons
X
Annons
X