Affärsboom att vänta 2013

Glöm 2012: 2013 smäller det. Affärsflödet blev lågt under ett 2012 präglat av europeisk skuldkris, stagnerande kinesisk ekonomi och ett segt USA. Men flera tecken talar för högre affärstakt nästa år.

Under strecket
Publicerad
CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Annons

Flödet av förvärv och fusioner internationellt noterade tioårslägsta under 2012, enligt Market Watch. Men de stora aktiebörserna har klättrat på relativt bra under året, vilket indikerar att marknaden räknar med högre vinster i bolagen 2013. Inget tyder i och för sig på att skuldkrisen i Europa tar en paus i ett helt år, men den tycks för närvarande vara under hyfsad kontroll och bara ett rejält europeiskt bankhaveri eller sammanbrott för eurozonen ser ut att på allvar kunna hota en ekonomisk utveckling som visserligen inte spås växa väsentligt, men heller inte totalkrascha.

Och som alltid under en lågkonjunktur så har affärer skjutits upp i väntan på att omvärldsfaktorer, kassaflöden och bankfinansiering hamnar i rätt läge för dem att genomföras. Mot slutet av 2013 lossnade faktiskt också ett antal storaffärer, däribland råvaruhandlaren Ice som lanserade ett samgående med New York-börsen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons